Det här är en snabbvariant av den klassiska fräscha nudelsoppan från Vietnam. I mitt recept använder jag färdig buljong som jag kryddar upp.
Förberedelser10 minuterminuter
Tillagningstid30 minuterminuter
Total tid40 minuterminuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Vietnamesiskt
Keyword: värmande soppa, vietnamesiskt
Portioner: 4personer
Författare: Malin Turunen
Ingredienser
Buljongen:
2hönsbuljongtärningar
3litervatten
1stor Ingefärai 5 mm skivor
2vitlökar, soloi klyftor eller 6 vitlöksklyftor
2schalottenlökari klyftor
2citrongräsi bitar, bankade
2mskfisksås
2limepressade
I skålarna:
180gramrisnudlarhelst platta, kokta och spolade i kallt vatten
1grillad kycklingi bitar
1stor moroti strimlor
100gramfärska böngroddar
Till servering:
Jordnötter
Chilisås
Mynta
Koriander
Thaibasilika
Limeklyftor
Instruktioner
Börja med buljongen. Koka upp vatten med hönsbuljong, ingefära, vitlök, schalottenlök, citrongräs (obs banka bitarna med en tung kastrull eller liknande innan). Låt koka i minst 30 min. Det gör ingenting om det blir längre.
Rensa kycklingen och dela i munsbitar. Koka nudlarna och spola av i kallt vatten.
Strimla moroten fint, gärna med en strimlis el dyl. Har du inget strimmeljärn kan du riva den grovt ist.
När buljongen kokat minst 30 min smaka av med fisksås och lime.
Bottna varje skål med nudlar, morot, böngroddar och kyckling.
Ös upp het buljong i skålarna.
Servera soppan med färska örter, jordnötter, chilisås och extra limeklyftor. Glöm inte servetterna!
Anteckning
En strimlis kan vara bra att ha i många lägen! Jag har en från Satake, inte den på bilden.