Wayne’s Coffee första Krav-märkta cafékedjan
Att gå ut och käka frukost med en god vän är det bästa sättet att börja dagen på! Jag var så sen att haka på den trenden att det redan fanns många ställen att välja på i Stockholm. För att sticka ut satsar Wayne’s på att ta in Krav-märkta varor till sin cafékedja.
Samtidigt som grundarna av Wayne’s pratar om förhoppningen att andra kedjor ska haka på förstår man att de vill göra något som får dem att sticka ut bland cafékedjorna igen.
Då Wayne’s startade 1994 var de först ut med att ta det ”amerikanska” konceptet till Sverige. Då var det helt nytt med latte i jättemugg, stora muffins och brownies på café.
– Vi hade varit i Vancouver och sett caféerna där och saknade något liknande hemma. När vi startade Wayne’s var det bara kondis som gällde med kaffekannor på värmeplattor, ingen gjorde kaffe på beställning, berättar vd Anders Stål.
Sedan dess har massor hänt, kedja på kedja har startat som erbjuder nygjort kaffe, goda bakverk och mackor. Men nu är Wayne’s först ut med kravmärkta caféer. Kaffet, mjölken och yoghurten är Krav-märkt liksom cirka 50 andra produkter i sortimentet. I Sverige har Wayne’s 91 caféer och franchisetagarna har inte varit sena att haka på projektet utan ställt sig positiva. I alla fall efter ett tag.
Så här ser min favoritfrukost ut! Eventuellt med ett kokt ägg till. En macka, gott kaffe och färskpressad juice. Dagen till ära åt jag till och med en ekologisk gröt. Om man ska prata om något annat än bara Krav-märkningen så tycker jag att Wayne’s borde satsa på mera sovel på sina mackor! En skiva skinka, en skiva ost och en massa sallad gör mig inte lycklig. Men med det sagt: supergott kaffe, jättegod juice och ett mycket bra initiativ med Krav-märkt.
Det här står KRAV-märkningen för i korthet:
KRAV-märket är den mest kända miljö-märkningen i Sverige. KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad. Det betyder att den är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna.
Företagen betalar för att få KRAV-märka sina produkter. På det sättet får KRAV det mesta av sina pengar. Företagen är lantbruk, fiskare, butiker, restauranger och fabriker som tillverkar mat.
KRAV är inte vinst-drivande. Det betyder att KRAV inte arbetar för att tjäna pengar. Om det blir vinst, använder KRAV pengarna till sitt arbete.
Företag som vill KRAV-märka sina produkter måste följa KRAV:s regler. KRAV har regler för att odla växter och ha djur på en lantgård och för fiske. KRAV har också regler för att tillverka mat.
KRAV utvecklar reglerna hela tiden. Vi använder ny forskning och ny kunskap. När KRAV ska få nya regler lägger vi ut förslag på KRAVs hemsida. Alla får lämna synpunkter. Du kan också påverka KRAV:s regler genom att berätta vad du tycker.
EU har regler för ekologisk produktion. Produkter som är tillverkade enligt dessa regler kan få miljö-märkningen EU-ekologiskt och får kallas ekologisk.
Alla KRAV-märkta produkter är tillverkade enligt EUs regler. Men KRAV har också egna regler, som är hårdare än EUs regler. Dessutom har KRAV regler för fler olika produkter än EU, till exempel vild-fångad fisk. KRAV har också regler för butiker och restauranger.
(Texten är hämtad från Kravs hemsida.)