Waipo – en kinakrog med stil
I går åt jag en helt underbar middag på kinesiska krogen Waipo, Drottninggatan 25 i Stockholm. Här i Stockholms mest turistiga del finns nu plötsligt ett ställe man kan skicka besökare i huvudstaden till, utan att skämmas.
Ägare är Michael Zhan som står bakom asiatiska krogimeriet Pong. Som liten diskade han i sin fars japanska restaurang och svor sedan att han inte skulle ha med restauranglivet att göra. Efter en kort karriär som taxiförare kom han tillbaka till kroglivet redan som 19-åring.
– Då bad jag chefen på Nam-Kang (japansk-koreansk restaurang i Stockholm) att provanställa mig. Det gjorde han och efter två dagar anställde han mig. Det är det enda jobb jag har sökt, berättar Michael Zhan.
Nu vill han förmedla en äkta kinesisk matupplevelse till alla som är intresserade. Förhoppningsvis både kineser och svenskar.
– Men det är svårt! I Kina äter vi alltid många tillsammans och delar på rätterna från en snurrplatta som alla plockar i från. Det försöker vi få fram här, att man gärna ska dela på rätterna och smaka så många som möjligt. Men i Sverige är man ofta bara två personer när man går ut och äter. Därför har vi valt att göra alla rätter i små portioner så att man inte bara orkar en var.
Waipo har just nu den mest prisvärda avsmakningsmenyn jag ätit i Stockholm. För 375 kronor får man en niorättersmeny! Och fenomenala rätter.
– Vissa saker som den kinesiska desserten och rödkokt fläsk måste vi ha för att kineser ska komma hit, och det vill vi. Vi brukar varna svenskar för att desserten är mycket märklig.
Och den är sannerligen märklig med gelé (svartpudding), minirisbollar, röda bönor, jordgubbar och mango. Men så väldigt begärlig! Efter några tuggor är jag fast och trots de åtta tidigare rätterna som får min mage att stå ut som en basketboll slevar jag glatt i mig varenda böna.
Vid desserten sitter jag och grunnar på alla som borde gå hit. Waipo är alltså autentiskt kinesisk, men mer som en kinesisk finkrog, om man jämför med China och Ho’s. Lokalen är vackert inredd, man får inget ris till maten. Det finns fin champagne och goda viner och här serveras en cross over-rätt som ankleverterrinne lao gan mao, det vill säga med en sötstark chilisås. (MUMS!)
– I Kina tar de efter västvärlden just nu. Allt som räknas som fint här, vill de också äta där, berättar Michael Zahn.
Jag tänker så här: hur länge tar det innan Michael Zahn upptäcker att han tar alldeles för lite betalt för sin fantastiska mat? Man vet inte. Men om jag var du skulle jag inte chansa utan gå dit snarast!
Låter fantastiskt gott. Ska testas. Annars är världens trevligaste krogägare med kinesisk bakgrund, Kalle på Restaurnag Strömmen vid Slussen, de serverar mest Thai, men god sådan och utsikten är svår att slå, så länge det varar.
Hej Jonas!
Det låter som att jag måste passa på att gå dit innan de river Slussen då.
Jag har inte varit där sedan det blev thaiställe, men älskar thailändsk mat. Något särskilt man ska äta där?