Vört Gastrobryggeri – öl, vin och smörrebröd
När vi äntligen törs umgås på lokal igen så väljer vi att testa Vört Gastrobryggeri i Gamla Stan i Stockholm. Här brygger man öl och serverar en hel del innovativa smörrebröd.

På Lilla Nygatan 2, har Vört tagit över Bryggeri Munkbrons lokaler. Här bryggs för tillfället fyra olika öl varav vi testar alla.
Lockande meny på Vört Gastrobryggeri
Vi skulle gärna testa ALLA smörrebröd på menyn också då de låter otroligt goda. Men, vi testar ändå en hel radda. Smörrebröd är en sanning med modifikation. Det är inte rågbröd i fler än två av skapelserna på menyn. Ibland är det bara ett tunt krisp ovanpå rätten, ibland en smörig brioche underst. Av okänd anledning missade vi alla att ta in tonfisken! Så jag måste alltså tillbaka inom kort.

Inredningen på Vört, med mörka skinnsoffor längs väggarna, mörka träbord utan dukar och lågt hängande mysbelysning ovan borden är både mysig och sparsmakad på samma gång. Från bardisken har du total insyn till köket där bröden läggs ihop. Saknas: klädhängare.

Bakom Vört Gastrobryggeri står bland annat krögaren Hans Nyström, hyresvärden Carl af Petersens och stjärnkocken Melker Andersson. Och på hemsidan läser jag: ”Som kock kanske man kan tycka att det traditionella smörrebrödet är lite för enkelt, tråkigt och inte så kreativt. På Vört gör vi smörrebröd 2.0, här vill vi komma med något nytt, kul och häftigt! Kom och hälsa på!”

Servicen är mycket trevlig och hjälpsam. Jag känner mig välkommen och trygg. Som det ska vara när man går på krogen! Vi tar in diverse smörrebröd: kycklinglevermousse, löjrom, fjordlax, hjort/rödbeta, Hällestadssvamp, matjessill, med mera med mera. Oj, vilken fest. Eller som man säger: vilket kalas vi kom på!

Inte bara öl i bryggeriet
Alla smakerna sitter inte som en smäck på Vört. Det kan vara för mycket svarta vinbär, eller bara en för mustig svampfyllning för att man ska orka hela rätten. Men de flesta smörrebröden är ändå väldigt goda. Och prisvärda. De skiljer ganska mycket i storlek, men jag hade aldrig orkat fler än två. En vanlig aw hade det förmodligen varit lagom med Vörts goda gröna oliver och ett enda smörrebröd.

När det kommer till ölen testar vi ljus och lite mörkare lager, en veteöl och en IPA. Den ljusa lagern passar mig bäst men är inget som lämnar några djupare spår. Smörrebröden innehåller massor av olika smaker i varje servering så jag tror att den öl du gillar bäst passar bra till det du beställer. Ungefär. Men här finns också ett fint utbud av goda viner på glas.

Jag är helt nöjd med att smörrebröden inte är de klassiska stora skapelserna med grovt rågbröd i botten. När jag dricker öl vill jag inte ha så mycket bröd. Här på Vört Gastrobryggeri är det ofta fluffiga kreationer med till exempel riskrisp, levain, focaccia eller rågbrödskrisp. Perfekt!

För den som inte är sugen på smörrebröd finns en kvällens varmrätt. Och för den som vill ha något sött på maten finns både desserter och tryffel. Maken beställer in hjortronparfait och jag tar tryffeln. Kaffet serveras i vackra gammaldags koppar som gör att drycken kallnar ögonblickligen. Men de är ju så fina!

Vört värt ett besök
Jag tänker att Vört Gastrobryggeri är väldigt nyöppnat. Nästa gång jag kommer sitter ALLA smaker som ett smäck och jag har en krok att hänga jackan på.

Om du sedan vill lägga på ytterligare mys kan du traska rakt över gatan för en drink på Tweed. Det gör vi! Att landa i deras djupa skinnsoffor med en perfekt blandad Honey’s Kiss är en fin avrundning på en härlig middag.