Så tillagar du vit sparris + test av Lallerstedts tryffelbearnaise
Äntligen sparristider! I stugan har vi en enda planta. Den ger två gröna sparrisar och i år är första året på fyra år med plantan som vi får ”skörda”. Det blir ju ingen sparrisfestival precis men det fixar jag med köpes! Här är tips på hur du skalar, grillar och kokar vit sparris.
Så skalar du vit sparris
När du ska tillaga vit sparris är det viktigt att du skär av cirka två centimeter från slutet av stjälken. Den smakar bara beskt. Vit sparris måste man skala. Håll försiktigt i knoppen och lägg ner sparrisen mot en skärbräda. Om du håller den som en morot är det stor risk att den går av. Skala hela stjälken från knoppen och neråt med en potatisskalare. Skala hellre för mycket än för lite. Det är inte kul att få långa trådar av skal i munnen.
Så grillar du vit sparris
På utegrillen är det bra om du kan grilla den indirekt så att det inte blir för hett. Den behöver lite mera tid än grön sparris och därför är det bra att först steka på den så att den får grillränder, sedan sänka temperaturen och låta den ligga i cirka 2-6 minuter tills den är lagom knackish, det vill säga har ett litet tuggmotstånd kvar. Känn efter om den är färdig med en potatissticka. Allt hänger så klart på hur tjocka stängerna är, men vit sparris är i regel tjockare än grön.
Sparris – bästa snabbmaten!
När du grillat din sparris räcker det egentligen med lite flingsalt och brynt smör för att den ska slinka ner! Ofta serveras den med kokt skinka och hollandaisesås.
Jag testade tillsammans med en ny sås från Erik Lallerstedt: Tryffelbearnaise. Jag var skeptisk. Tänkte att tryffeln skulle ta över allt, och trots att jag verkligen gillar tryffel kanske jag älskar bearnaisesås ännu mer! Det visade sig vara en utmärkt sås! Tryffeln finns där absolut, men man känner även smaken av dragon och smör. En sås som kommer att finnas i stugans kyl denna sommar. Den får fyra starka gafflar!
Koktid för vit sparris:
Kokt vit sparris
Socker i vattnet vid kokning av sparris tar bort den beska smaken.
Det här behövs till 10 personer:
500 g vit sparris, (2 knippen)
5 dl vatten
1 tsk salt
1 krm strösocker
Gör så här:
1. Skala sparrisen med en sparrisskalare eller en potatisskalare. Låt sparrisen ligga på en skärbräda så går det lättare att skala den.
2. Koka upp vatten med salt och socker.
3. Sjud sparrisen ca 5 min, beroende på hur tjock den är. De ska vara mjuka men fortfarande spänstiga. Lyft upp sparrisen med en hålslev.
Vilken är nyttigast, vit eller grön sparris?
Grön och vit sparris har exakt lika stort innehåll av kostfibrer, exakt samma mängd folsyra och är generellt rika på hälsosamma näringsämnen. Grön sparris vinner på att den innehåller mer antioxidanter än den vita.
http://www.aktavara.org/Pages.aspx?r_id=230806
Hej Krister!
Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara en hel massa äkta tryffel i bearnaisen, precis som jag inte heller förväntar mig det när jag köper en flaska tryffelolja. Inte desto mindre kan jag tycka om smaken! Som ju i alla fall starkt påminner om äkta tryffel.
Dessutom är det givetvis omöjligt att göra en kall bearnaise på äkta smör. Det skulle ju bara bli en klump i kylen. Smörarom i rapsolja fungerar för mig som är laktosintolerant och älskar att ha färdiga såser i kylen.
Men det funkar inte alls för den som skyr tillsatser och vill ha äkta vara!
Hej, koktiden för VIT sparris är ju mycket längre än för den gröna, ca 20 minuter tycker jag.