Visste du detta om druvan zinfandel?
Jag firar att det är National Zinfandel Day i USA genom att lära mig mer om druvan och prova 10 viner gjorda på zinfandel. En mycket populär druva i Sverige och jag kan förstå varför.
California Wines har bjudit in till ett seminarium med provning av zinfandelviner. De som håller i provningen är Konstantin Baum från institutet Masters of Wine och David Amadia, Ridge Vineyards. De visar alla vingårdarna på google maps, berättar om klimatet i Kaliforniens olika vindistrikt och öser lovord över just den amerikanska varianten av druvan zinfandel.
I Sverige är Amarone nästan provocerande populärt. Eller: det som provocerar är att det kommit in en hel del sötade rödtjut på Systembolaget sedan Amarone gjorde succé. Har du inget annat att uppröras över så kan en du alltid rasa över detta? Alternativt låta bli.
Zinfandel är också populärt här i Svedala och kanske hänger det ihop med att vi gillar söta, lite starka och bäriga viner? Det som ofta kännetecknar ett vin gjort på zinfandel är att det blir smakrikt, bärigt och har hög alkoholhalt. OBS! Jag är absolut inte emot varken Amarone eller zinfandel, jag bara resonerar.
8 fakta om druvan zinfandel
- Zinfandel odlas i USA, Sydafrika, Australien, och Chile.
- DNA-analys har visat att zinfandel är identisk med den syditalienska druvan primitivo. Nu kan även italienska odlare kalla sina viner för zinfandel.
- Av zinfandel gör man rött vin, vitt vin, rosé och portvin.
- White Zinfandel är ett halvsött vin med tillsatt socker där skalen tas bort från druvjuicen under jäsning.
- Zinfandel är en svårodlad druva med tunt skal som släpper en hel del vätska och det kan leda till russineffekten.
- Den är också svårodlad på så vis att druvorna på varje klase mognar olika snabbt. Att bestämma sig för när druvorna ska skördas är ett rejält huvudbry för odlarna.
- Zinfandel kom till USA från Österrike åren 1822-1829.
- Zinfandel är den fjärde mest odlade druvan i Kalifornien men på grund av sjunkande prissättning har många odlare valt att gå över till andra druvor.
På vinprovningar blir jag ofta påmind om min ”enkla smak”. Jag väljer en torr, bubblande, fräsch Champagne före en mörkgul svampdoftande årgångs-champagne utan bubblor, alla dagar i veckan. På den här provningen är Ravenswood, 129 kr, en favorit. Jag hade det som husvin ett tag, men nu har jag lite glömt bort det. Tack för påminnelsen. Det är ju toppengott!
Podden och vinsajten Dos Gardenias, det vill säga Amalia Gonzalez Stöckel och Carlos Norlén, firar också zinfandeldagen och ger sina bästa vintips här