På besök hos vinhuset Juvé y Camps
Genom vinimportören Vinestor blev jag bjuden till vinhuset Juvé y Camps utanför Barcelona, för att lära mig mer om den på flera sätt bubblande cavan.
Hyllan med mousserande viner på Systembolaget växer hela tiden i takt med att vi blir alltmer intresserade av bubbel – inte minst spanskt sådant. Av alla vinhus jag besökt tidigare är detta mitt första med fokus på just cava.
Visste du detta om cava – en liten guide
Joan Juvé Baqués, make till Teresa Camps Ferrer, tillverkade det första mousserande vinet under namnet Juvé redan 1921. Företaget har i fyra generationer tillverkat cava och stilla viner i Kataloniens Penedésdistrikt, där 90 procent av all cavatillverkning sker.
Vår guide för dagen, Víctor Bernabe, har jobbat i företaget i tolv år och ansvarar för tolv exportländer i Europa. Ukraina, Island, Irland och Sverige bland annat. Av allt vin som Juvé y Camps tillverkar säljs dock hela 80 procent i Spanien.
– För export är Amerika vår bästa marknad, men Storbritannien, Tyskland och Norge är också bra marknader för oss, berättar Víctor Bernabe.
Nästan all cava som tillverkas här hos Juvé y Camps är ”gran reserva” vilket betyder att den lagras mer än 30 månader och får en svart märkning. Här lagras vinet dock alltid minimum 36 månader och vanligen 38 månader.
250 miljoner flaskor cava produceras i Spanien per år och av dem är 210 miljoner ung cava. 5 miljoner är grand reserva och 2,5 miljoner av dessa flaskor kommer härifrån, alltså hela 40 procent.
En viktig person i vinuhsets historia är Joan Juvé, son till Joan Juvé Baqués och Teresa Camps Ferrer. På 1970-talet släppte han vinet grand reserva de la Familia. Då var cava ofta ett sött vin. Men denna var helt torr. Han var den första som tillverkade grand reserva, men då fanns inte den beteckningen. Nu leds Juvé y Camp av hans dotter Meritxell Juvé. Hon är 34 år och har jobbat i företaget i sex år.
2015 blev vineriet ekologiskt. Juvé y Camps har 2700 hektar certifierad ekologisk odling och alla färdiga produkter är också certifierade.
– Vi har fått en något mindre produktion sedan vi blev ekologiska. Eftersom vi inte använder insektsmedel eller ogräsmedel får vi mindre skördar och mera svinn. Det blir dyrare men är naturligt, säger Víctor Bernabe.
På Juvé y Camps görs mycket för hand. Alla druvor plockas för hand och flaskorna vrids varannan dag för hand (reumage). Företaget har 140 anställda, och under skördetid 140 personer till. I juli kontrolleras vingårdarna och då bestäms vilka druvor som ska skördas först. Olika altituder och jordmåner spelar in i vad som mognar först. Den mesta skörden sker september till oktober.
– Vi är en stor arbetsplats i den här bygden och vill gärna se till att vi har en bra förankring här. Dessutom vill vi jobba traditionellt och inte ta in mer maskiner, säger Víctor Bernabe.
Detta betyder inte att Juvé y Camps är emot ny teknik. På de numera ekologiska odlingarna används drönare som kan se infrarött. Drönaren sänder informationen till ett företag som översätter till användbara fakta som sedan skickas tillbaka till de som jobbar på vingårdarna. På det här viset ser man vilken jord som är mest bördig, var det finns mest vatten och kan nyttja vingårdarna på bästa sätt.
Juvé y Camps viner som finns i beställningssortimentet hos Systembolaget:
Juvé & Camps, Milesimé Chardonnay, cava (nr 73553) 299 kr
Deras cava på 100 % chardonnay passar perfekt som aperitif till lite chark och ost. Rostade brödtoner blandas med frisk frukt.
Juvé y Camps, Gran Reserva Brut, cava (nr 77714) 369 kr
Prestigecava – årgång 2013, lagrad 42 månader och gjord på 40% Xarel-lo, 25% Chardonnay, 25% Macabeo och 10% Parellada
Reserva de la Familia, Juvé y Camps, cava (nr 77600) 169 kr
En mycket välgjord cava för ett fantastiskt pris.
Juvé y Camps, Brut Rosé Pinot Noir, cava (nr 71160) 155 kr
En ganska saftig rosé som jag gärna skulle dricka till en bärig dessert. Eller bara en bit chokladkaka.
Reserva de la Familia, Juvé y Camps, cava (nr 77600) 879kr/3000 ml
Casa Vella, D’espiells, Katalonien, Penedès, rött vin (nr 83358) 175 kr
Miranda d’Espiells, Chardonnay, Katalonien, Penedès, vitt vin (nr 75255) 149 kr
Friskt och läskande vitt vin som kan passa bra till vit fisk med smörig sås. Eller pizza!
I skrivande stund är tre av dessa tyvärr slut hos leverantör, den första Milesimé, den bäriga rosécavan samt magnumbuteljen med de la Familia (ska vara i lager igen 1a veckan i mars). Men! Då börjar jag med att beställa: en flaska Gran Reserva brut, några vanliga flaskor de la Familia, samt ett par pavor av det stilla vinet Miranda. Det ska bli kul att se om jag tycker att de är lika goda här hemma i Sverige som jag tyckte på en vacker vingård i Katalonien.