Vi testar enkla knep för grillen!
På Sköna hem såg jag tipset om att gnida en halvpotatis mot grillgallret för att slippa mat som fastnar. I ett Youtube-klipp fick jag tips om att gnida en halv lök mot gallret för att rengöra det. I helgen passade jag på att testa dessa snabba tips.
Vi har en gasolgrill med ett galler av emaljerat gjutjärn. Innan du börjar grilla brukar du säkert hetta upp grillen som bara den och sedan skrubba järnet med din grillborste. Det gör då jag. Resultatet är en lite halvmossig grillyta som gärna ser aningen rostig ut:
Då är det dags att dela en lök på mitten, spetsa den på en lång grillgaffel och gnid järnet! Saker lossnar! Och gallret blir svart.
Här är tipset med löken!
Det blev (trots att det inte syns svinbra på bilden) en jäkla skillnad efter lökgnid! Helst ska man väl ta en stor silverlök, men nu tog vi en liten som vi hittade i landet, och trots gammal och pytteliten så funkade det.
Efter lökgnidandet är det dags för nästa trick.
Här är tipset med potatisen!
Vi helgrillade en uppfläkt kyckling och även om kyckling också brukar fastna som bara den i gallret kändes detta lite som fusk på grund av att skinnet var kvar och det kanske hade kommit lite olja på undersidan. Jag kommer att testa tricket igen – nästa gång innan jag grillar magra kycklingfiléer eller vit fisk. Jag återkommer med resultat!
Efter två helt lyckade försök med att gnugga halva grönsaker mot grillen så är det väl bara att fortsätta testa tricks från internet.
Att försöka mogna avokador blir kanske min nästa grej. Har sett tips på i folie i ugn och med citron på i mikro. Någon annan som testat det?
Måste testa potatistricket idag när jag grillar kyckling till middagen.