Veganska pålägg från Quorn och Valio Oddlygood
Veganska pålägg är inte det lättaste att producera. Quorn kommer med en vegansk pepperoni och Valios veganska märke Oddlygood släpper en ny skivad ost med cheddarsmak. Jag har testat de veganska påläggen.
Veggie Cheddar från Valio Oddlygood
Veggie Cheddar från Valios märke Oddlygood smakar inte riktigt cheddar. Snarare smakar den som ”ostkryddan” som man kan använda till sina popcorn. Konsistensen är ganska plastig. Jag hade trott att den skulle smaka ungefär som hamburgerost. Ni vet de där skivorna i plast som innehåller 6% cheddar. Men det gör inte Veggie Cheddar. Den smakar helt enkelt mycket lite.
Jag tänker att den nog blir bättre när jag värmer den så jag testar att göra en grilled cheese i stekpannan. Jag tar ganska mycket ost och låter mackan fräsa på en bra stund. skivorna är intakta och ingen har smält efter cirka tio minuter i pannan. Det som trillar ut ur smörgåsen liksom bara upplöses när det steks i fettet. Tomas tycker att Veggie Cheddar blir godare i den varma mackan, men inte så god att han äter upp den.
Vi testar äta ”osten” på lite olika sätt och Tomas tycker väl helt ok medan jag tycker att allt blir godare utan Veggie Cheddar. Jag har nu fått veta att den absolut godaste veganska osten (enligt mycket pålitlig Facebook-grupp) heter Simply V och ska nu finnas i vissa Coop-butiker. Den är baserad på kokos och mandel så jag kan tyvärr inte testa den själv på grund av min helt värdelösa mandelallergi.
Svårt med veganska pålägg
Flera personer i gruppen rekommenderar Oddlygood Veggie Riven på pizzor och den med smak av Gouda som finns i skivor att använda som veganskt pålägg. En god vän experimenterar just nu med att göra egen ost på cashewnötter. Och hittills är den absolut bästa ersättningen jag funnit för komjölksost en svensk produkt på just cashewnötter. Så heja Nilsis! Ser fram emot ostprovning småningom.
Valio Oddlygood® Veggie Cheddar finns på Ica. Rekommenderat pris är 20 kronor för 200 gram. Den är tillverkad i Norden och består av sheasmör, rapsolja och kokosfett, och är fri från palmolja och soja.
Quorn Vegan Pepperoni
Ännu ett veganskt pålägg men denna ska också funka som topping på pizzan. Även här tycker jag och maken väldigt olika. Jag tycker att Quorn Vegan Pepperoni smakar och påminner väldigt mycket om leverpastej både till konsistens och smak. Inte alls det jag är ute efter om jag är sugen på korv. Tomas tycker att den är ok.
Återigen tänker jag att det kanske är lite upphettning som krävs och testar att steka några skivor. Lukten som kommer ur stekpannan är märklig och nästan obeskrivlig. Det luktar liksom syrligt järn. Även i detta fall får jag konstatera att allting blir godare utan Quorn Vegan Pepperoni. så jag skippar att ge några betyg.
Tips på andra veganska pålägg
I en annan viktig vego-grupp på Facebook pratar vi frukostvanor och där hejar flera på Quorn Veganska Skivor Lätta & Välsmakande. Jag tycker även att Pärssons vegoskivor funkar bra på mackan för lite salt medvurst-feeling.
Quorn Vegan Pepperoni är helt glutenfri och säljs i förpackningar på 100 gram. Pris cirka 30 kronor.
Jag vill inte sätta betyg på de här produkterna. Eftersom jag inte lever som en vegan känner jag att det blir orättvist. Jag vill dock gärna höra vad du tycker om dem! Har du kommit på bättre sätt att använda dem? Dela med dig vettja!