Västerbottensveckorna på Grand Hôtel firar 35 år
Matikonen Ella Nilsson är ambassadör för Västerbotten och håller i de populära Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm 16 januari till 9 februari.
Västerbotten enda länet som får husera på Grand Hôtel
Ella Nilsson har bjudit in ett gäng matjournalister och -kreatörer för att provsmaka 2025 års nyheter på buffén. Hon berättar att Västerbotten är den enda regionen som får hålla till på Grand Hôtel
– Flera regioner har försökt, till exempel Gotland, men de har inte haft tillräcklig bredd på sin matproduktion. Men det har vi i Västerbotten!
– När vi började 1989 var vi faktiskt först hos Verner Vögeli på Operakällaren. Då kom Tore Wretman dit och sa: ”Vi vill ha er på Grand”. Och på den vägen är det, berättar Ella Nilsson.
Västerbottensveckorna samlar företagare, politiker och entreprenörer för att diskutera framtidens projekt och samarbeten. Arrangemanget förvandlar Grand Hôtel till en mötesplats för regionala, nationella och internationella aktörer.
Grand Hôtel dukar upp en dignande buffé från Västerbottens mathantverkare och samlar många matintresserade som återkommer år efter år för att avnjuta delikatesser från norra Sverige. Eftersom jag själv kommer från Norrbotten så hejar jag på alla projekt som lyfter Sveriges norra delar utan att klumpa ihop dem till enda stort ”Norrland” och Västerbottensveckorna är ett fint exempel på det.
Årets första glögg är gjord på blåbärsvin
Bland nyheterna 2025 smakar vi på Vindelnrökt skinka och knäckebröd bakat på drav (biprodukt från ölbryggning) från Dravers. Årets tillägg av Vindelnrökt skinka känns lite otippat för mig som äter denna goda skinka varje gång jag träffat min kusin och hans fru som bor i Umeå. Det är Sveriges första och hittills enda ursprungsskyddade charkprodukt. Nu finns olika tilltugg med skinkan på buffén. Vi testar några olika och den godaste är en skinkrulle med svampcrème i och syltad shiitake på.
Svedjans produkter finns i Stockholm
Vi får smaka fantastiska drycker från New Nordic Beverage som Episk glögg gjord på blåbär och en ännu mer Episk Hjortronlikör! Så otroligt god. Till den en helt makalöst god smörig hjortronkaka från Svedjan Bageri som öppnat butik och bageri på Brännkyrkagatan i Stockholm.
Att komma från ett kylslaget Stockholm, in i värmen på Grand Hôtels Verandan är en speciell känsla i sig. Att umgås med matglada vänner med utsikt över slottet och Kungsträdgården, vid bord med perfekt pressade dukar och minst lika perfekt och trevlig service. Det är en mycket lyxig känsla. att sedan bli välkomnad av sin egen idol Ella Nilsson gör så klart inte saken sämre!
Priser och bokning av Västerbottensveckorna
- Pris för Västerbottenbuffén är 795 kronor på vardagar och 995 kronor på helgen.
- Buffén dukas upp på Grand Hôtel 16 januari till 9 februari
- Här kan du boka bord på Verandan på Grand Hôtel