Varför slog inte den mexikanska trenden i Stockholm?
Att den mexikanska trenden inte slagit mer i Stockholm är för mig ett mysterium. Knappt har du tagit dig in i en matbutik så står du framför den enorma hyllan med texmex. Det är ju tydligt att vi svenskar älskar tacos. I alla andra länder tycks trenden med mer autentisk mexikansk mat ha slagit igenom med full kraft. Varför inte här?
I skotska Edinburgh, med cirka 480.000 invånare finns över 30 mexikanska restauranger. Nu när jag skulle på fest i finska Uleåborg så fann vi en mexikansk pärla, Coyoacán, mitt i stan. Mysig, prisvärd och med kärleksfullt lagad mat, egna salsor och majstortillas. HUR kan det inte finnas fler krogar som den här i Stockholm?
Texmex på kedjor
Kanske ser det bättre ut i andra städer, ni får gärna informera mig. Men här i huvudstaden äter man den bästa texmex-maten på två av kedjan Taco Bars restauranger. Vissa andra i samma kedja är helt värdelösa och står för några enorma matbesvikelser, undvik den i Heron City! Kom hit och ät i Sickla istället. Isländska kedjan Zócalo är också helt ok.
Vi har förstås den betydligt mer autentiska La Neta som har äkta mexikanska tacos men tyvärr uteblir myset i deras två restauranger. I gamla stan kan du äta prisvärd texmex på Geronimo’s men är maten lagad med kärlek? Jag vet inte, men den är inte grym.
På The Border, som nu finns både på Söder och Kungsholmen, serveras texmex i burrito på hemgjort bröd och med egengjorda salsor. Helt ok men inte super.
Mexikanskt från Food truck’s
När El Taco Truck kom i gång hade jag höga förväntningar. Jag blev besviken på högt pris och liten storlek. Smakerna var bra trots väldigt lite koriander. Över huvud taget har jag ätit goda tacos från flera truckar, men som ni kanske har förstått är jag ingen stor fan av att betala skjortan för att äta ur en pappkartong, sittandes på backen. Det gäller fortfarande.
Lite krångligare – lite finare
Några gånger har jag ätit på Eatery Social i Clarion Hotel på Ringvägen. Alltid gott och trevligt! Men ganska krångligt och rätt dyrt. Detta beror bara på att det är en meny som blandar nord-, central- och sydamerikansk mat och dryck.
Precis som Eatery Social har andra krogar som satsat på tacos gärna gjort det lite förfinat, till exempel med koreansk råbiff, som på Yuc! Eller tacos med hummer som på Kommendören och Miss Voon. Mums! Missförstå mig inte. Inget av detta är det minsta fel utan underbart gott.
Saknar enkelheten + myset
Jag saknar bara ett ställe som Coyoacán som i all sin enkelhet serverar billiga långkok och goda salsor. Lördag och söndag som en slags brunchbuffé, resten av dagarna à la carte. Finns detta i Stockholm? Upplys mig gärna! Ingen blir gladare än jag om jag har helt fel när det gäller detta.
PS. Jag förstår att kanske en pytteliten restaurang inte är tillräckligt för att locka dig till finska Uleåborg, men om du flyger till Luleå och därifrån kör bil så passerar du byn Sangis på vägen till Finland. Där står…. ET! Jo det är sant! Kolla vi träffade honom där ju!