Vällagat, mysigt och prisvärt på Främmat
På restaurangen Främmat i Stockholm serverar de avancerad finkrogsmat i avslappnad och skön miljö. Charmig servis och underbara rätter gör att vi vill komma tillbaka snarast möjligt.
När jag och maken Tomas ska hitta på julklappar slutar det ofta med att vi byter restaurangbesök med varandra, så även detta år. Och det är ju den bästa klappen man kan få tycker jag. Jag fick en krogrunda med drinkar och middag på Röda Huset och Tomas får en middag på Främmat som ligger på Dalagatan, ovanför anrika Tennstopet i Vasastan i Stockholm.
För mig är detta ett återbesök. Jag var här i somras med min vän Anna så jag vet redan att det är fantastisk mat här. För Tomas är det första besöket. Menyn ändrar de dagligen och de flesta rätterna hittar vi på svarta tavlan.
Bästa julklappen – ett krogbesök
Vi blir i princip sugna på allting. Vissa rätter räknas mer som snacks så vi börjar med ostron och kycklingskinn med forellrom. Tomas tar ett glas alkoholfri champagne från Odd Bird och jag får ett glas champagne från Arnaud Moreau. Här på Främmat sitter man trångt och det är lätt att slå sig i slang med bordsgrannar och kolla vad just den där rätten som de får in är, har vi möjligen missat något?
Det som slog mig första gången jag var här är att kockarna kommit på ett bra system för att få ut rätterna i tid. De gör liksom en batch av varje rätt så maten kommer i den ordning som de lagar. Effektivt och bra. Det betyder att det kan bli en ganska lång väntan mellan rätterna ibland men eftersom de har så mycket personal ser de ändå alltid till att man har något att dricka och mumsa på medan man väntar.
Så många rätter – så liten mage!
Jag har ju så svårt att motstå råbiff så tartaren på nötinnanlår med portabello, gari och dill är en given rätt. Carpaccio på torsk med litchi, lime, avokado, koriander och jalapeño är en oemotståndlig rätt för mig. Den innehåller exakt allt som jag gillar!
Tomas beställer in frasig boudin noir, alltså blodkorv i filodeg med sardeller och ramslökspesto. Den har mandel på sig så jag hoppar över den och tar in kvällens bästa rätt: gratinerade drottningmusslor med nduja och aubergine. Maj gådd så goda! Till dessa ett glas riesling, Tomas dricker kombucha.
Vi avrundar vår middag med att dela på en makalöst god dessert. En knäckig pistagekaka i botten, en pistagekräm plus en kräm på färsk getost. Som en dröm! Vi kastar oss över efterrätten och Tomas får en kopp gott kaffe till den.
Prisvärd finkrogsmat på Främmat
De serverar alla drycker i likadana små vinglas. Porslinet ser bitvis ut som något finskt, 60- eller 70-tal. Kycklingskinnet kommer in på glasfat, Kastehelmi, från Iittala. Blandningen av serviser, de fina retrotaklamporna och de små träborden utan dukar ger en intim och mysig stämning inne på krogen. Uppmärksam servis gör att vi känner oss sedda och väl omhändertagna.
Egentligen vill jag säga att ALLA rätter är bäst! Jag vill inte vara utan en enda av de jag äter. Och inte Tomas heller. Främmat är ett ställe du måste besöka om du älskar vällagad mat. Efter att vi ätit sju rätter och druckit fem drycker landar vår nota på 1.420 kronor.
Hur som helst ser jag det som otroligt prisvärt för den mat vi blir serverade på Främmat. Om jag ska leta rätt på något ynka litet negativt att säga om krogen så är det att alla platser inte är lika sköna att sitta på. Tomas sitter på en träbänk med en vägg som ryggstöd. Och det funkar så klart men skönt sitter han inte. Ändå står man ju lätt ut eftersom det är så himla god mat och trevlig stämning här.
Don’t be a stranger, gå till Främmat!