Våfflor – recept + dos and dont’s
Våfflor har varit en stor favorit för mig sedan jag var liten och fick superfrasiga hos min farmor Gerda Amanda. Jag gräddar gärna ute på altanen i stugan och äter helst inte salta pålägg utan med grädde och hallonsylt. Jag fortsätter alltså med dos and dont’s.
Ja, jag kommer från Norrbotten och borde hävda att hjortronsylt är det enda riktiga, men hallon är ju liksom godare? Så vi har oftast både hallon och hjortronsylt. Jordgubbssylt är också gott på våfflan.
Att försöka variera våfflan är lite för mig som att hitta på nya semlor varje år. Onödigt. Varför ändra något som redan i sig är perfekt?
Sedan är det ju detta med mix eller hemmagjord smet. Jag är en latgris och tycker väldigt mycket om våffelmix. Jag har provat en hel del recept och när jag ser hur mycket grädde och smör som måste i för att få till rätta fraset blir jag nästan lika snopen som när jag ska göra egen bearnaisesås. Jag kör med andra ord på mix.
Men jag förstår de som säger att de vill göra smeten själv. Därför är jag så glad att min goda vän Anette Rosvall inte är lika lat som jag och har ett mycket spännande recept på våffelsmet med yoghurt i! Kanske ändå att jag törs testa detta recept nästa gång jag befinner mig i stugan där jag har ett toppenfint dubbeljärn från Åviken. OBS! Receptet funkar även till amerikanska pannkakor.
Här är Anette Rosvalls bästa recept på våfflor!
En annan viktig fråga är socker eller inte socker i grädden. Här är jag mycket noga med att det SKA vara socker i grädden. Osockrad grädde är lite som att äta fluffigt smör för mig. Och det ska INTE vara sprit i grädden. Någonsin. Jag eeeelskar vispad grädde men blir så ledsen om någon ”piffat” grädden med cognac, pounsch eller något annat spritigt. Grädde är ju så god bara som den är!
Hoppas att du har en fin våffeldag!