Trendspaning
I går presenterades Ridderheimsrapporten. Det är en trendspaning som bara rör mat – hur vi handlar, äter och lagar.
Många av trenderna har vi hört talas om i några år: korven, surdegen och långkoket till exempel.
Några nya som diskuterades var om vi kommer att äta mer alger i maten, eller om vi kommer att börja äta insekter.
Vi kommer att gå från Fair Traid till Fair Food, dvs tänka på din närmsta mjölkbonde istället för att bara tänka på de som arbetar på kaffe- och chokladplantage ute i världen.
Gammaldags matlagning som ystning och syrning blir populärare.
Eatdentity: Du är vad du äter, och det vi äter visar vi på Facebook. Ännu mer identitetsbyggande via maten vi äter.
Vi fick se några tekniska lösningar som redan finns på vissa krogar, där man via skärmar i bordet kan se hur maten ser ut, dra olika rätter till sin tallrik och både beställa maten och taxi direkt från plattan i bordet. Kanske kul? Kanske ocharmigt. Man vet inte.