Torsk på skärgården
Tack vare min mans snälla arbetskamrater tog vi oss ut till Sandhamn i helgen. Varken jag eller mannen har varit där tidigare och trodde kanske att vi skulle vara nästan ensamma så här i början av februari. Det var vi inte. Seglarhotellet var fullbokat.
Seglarhotellet kanske inte själva hade förstått hur fullbokade de var för många blev arga pga ingen bemanning i spa-kassan och inga tider kvar till olika behandlingar. Dessutom blev det nästan kö till badtunnorna ute i kylan senare på eftermiddagen. Där vi hängde var det dock glest med folk och bara skönt och rofyllt. Det gäller att välja rätt ställen på rätt tidpunkter när man är på Seglarhotell, märkte vi.
Vi hade fått ett paket med inträde till spa, tvårättersmiddag, övernattning och frukost. Middagens två rätter var en kallrökt lax med blomkålskräm. Helt bra. Varmrätten var flankstek, stekt till perfektion, men serverade med… vad vi gissar var burkchampinjoner? Lite snopet så där? God potatiskaka till det och köttet skulle den vara bourdelaise så där fanns kanske lite märg i rödvinssåsen.
Här i den trivsamma matsalen fick vi väldigt speciell service. Den pendlade mellan högt och lågt och jag antar att man i sista stund ringt in den stackars servitris som när vi till slut fick beställa vin till varmrätten frågade: Men tänker du dricka upp det där som du har eller vill du ha ett nytt glas också?
Tja, blir man bjuden så klagar man inte och kan kanske till och med finna en viss charm i knasig service, men betalar man och Seglarhotellet utger sig för att vara fyrstjärnigt (Det gör det!) kanske man inte har samma överseende. Däremellan fick vi utmärkt service av restaurangens sommelier. Högt och lågt som sagt.
Summan av hotellvistelsen är väl att jag inte skulle åka hit och betala själv, men Sandhamn i februari var otroligt mysigt att gå runt på! Och jag vill inte ha helgen ogjord.
Den absolut godaste rätten vi åt i helgen var denna underbara torsk:
Och det kan bero på att det var den mest otippade höjdaren. Inne på den ganska kala och halvsunkiga puben nere i Sandhamns Värdshus kom dagens fisk in, med ett trassel av timjan som man direkt kunde lyfta åt sidan. Därunder låg högvis med pepparrot och utmärkt stekt torsk. Under den lite snabbfrästa grönsaker och mängder med brynt smör. Herregud så gott! Trickset här är väl att more is more! Mer pepparrot, mer smör och du är hemma!