Tjälknöl – recept och tips på en klassisk rätt
Tjälknöl eller tjälknul är ett utmärkt sätt att tillaga mindre möra bitar av viltkött eller nöt som du har liggande i frysen. Steken får sköta sig själv i ugnen över natten och sedan får den ligga i lag några timmar. Servera tjälknölen med potatisgratäng, potatissallad eller som salt pålägg. Här får du ett enkelt recept.

Tjälknöl är perfekt att göra av mindre mört nötkött, till exempel från bog och ytterlår. Många gör det på fransyska och jag gör det ofta på omärkta delar av älgkött som jag hittar i frysen. Det är det säkraste kortet för att lyckas med dessa ”frysfynd”.
Tjälknöl – lättaste sättet att lyckas med en stek
Fördelen med tjälknöl är att det nästan sköter sig själv och det är lätt att lyckas med en saftig stek. På kvällen tar man en djupfryst stek ur frysen, sätter den direkt i en ugnsform och in i ugnen där den får stå över natten på 75 grader i ungefär 10 timmar. Innertemperaturen ska nå 60–65 grader för rosarött kött. När termometern visar 70 grader är köttet helt genomstekt. Använd stektermometer. Du får vänta några timmar, eller till morgonen innan du kan sticka in den.

Steken kan se stor ut som fryst, men den krymper en hel del i ugnen. Tänk på det när du beräknar tid för saltlagen. Ofta räcker det bra med högst 4 timmar i lagen för en mindre stek, ibland mindre. För en rejeäl bamsestek kan 6 timmar behövas. Jag tar upp den och smakar av, hellre än att förstöra en hel stek genom att göra den för salt.

Klassiska tillbehör till tjälknöl är potatisgratäng eller potatissallad, svampsås, gele och rårörda lingon. Men det är ju i princip bara salt kött så variationsmöjligheterna är oändliga. Eftersom vi gör den på älg får den en ganska stark viltsmak. Inte för stark för att serveras med en fransk potatissallad dock. Vi gör tjälknöl så sällan så den här gången valde vi att äta den med de klassiska tillbehören. Och hur gott är det inte med potatisgratäng? Ojojoj.
Tjälknölens relativt korta historia:
Man kanske tänker att Tjälknöl hör till gammal svensk husmanskost, men den är ett relativt nytt påfund som en rådig kvinna, Ragnhild Nilsson, skapade i början av 1980-talet.
Hon tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde bort steken, och först nästa dag förstod hon vad som hänt och hur länge steken legat i ugnen. Hon försökte rädda den smaklösa steken genom att lägga den i saltlag några timmar. Resultatet: en supergod Tjälknöl!
2 x landskapsrätt för Medelpad
Tjälknölen har utsetts till Medelpads landskapsrätt två gånger. Först när Sundsvalls Tidning utlyste en tävling om en landskapsrätt för Medelpad, och det var via den tävlingen som receptet spreds och blev känt.
Andra gången 1982 då Icakuriren hade en tävling om landskapsrätter.

Tjälknöl
Ingredienser
- 1200 gram fransyska eller annat kött, gärna älg
Saltlag:
- 1 l vatten
- 1 dl salt
- 1/2 dl socker
- 10 enbär
- 1 tsk timjan
Instruktioner
- Sätt ugnen på 75°C.
- Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stek köttet tills innertemperaturen är 60-65°C. Det kan ta 8-12 timmar.
- Saltlag: Koka upp vatten, salt och socker i en gryta låt det kallna. Tillsätt enbär och timjan.
- Lägg ner den varma steken i saltlagen och låt stå kallt i 4-5 timmar.
- Ta upp köttet och torka det lätt med hushållspapper. Skär köttet i tunna skivor.
- Serveringsförslag: Servera med Potatisgratäng, svampstuvning och vinbärsgelé.