Juletid äter jag gärna italienskt + test av Zetas Bergsparmesan
Nu när julstöket är i full gång, eller i alla fall planerandet för julstöket, så äter jag gärna italienskt. Det brukar också bli italienskt just efter jul – om det blir några köttbullar kvar. Zeta har lanserat en ny parmesan som passar lika bra på ostbrickan som på pastan.
Jag tycker att Zeta ofta lyckas mycket bra med sina produkter. Den här bergsparmesanen är inget undantag. Mustig, smakrik ost med lång eftersmak som kanske är lite väl lyxig att använda i en auberginegratäng utan helst bara ska ätas precis som den är.
Jag har testat den på pasta, på auberginegratäng och på ostbricka och den är god i alla lägen. Men jag tycker även att Zetas andra varianter av parmesan är supergoda och skillnaden till denna från bergen i provinserna Parma och Reggio Emilia är inte enorm. Trots att kossorna som mjölken kommer ifrån levt uppe i bergen och betat färska örter. Den är jättegod, men det är som sagt alla Zetas ostar.
Tips på italiensk efter jul-mat
Jag gillar också formatet på ostarna (inte för stora bitar) samt att de håller hur länge som helst i obruten förpackning. Det gör att du aldrig behöver vara utan parmesan hemma!
En toppengrej när du på juldagen INTE vill ha mer julmat utan beslutar dig för att göra en pastagratäng på de överblivna köttbullarna. Koka en god tomatsås med färsk basilika och vitt vin och gratinera köttbullar och pasta med sås under ett generöst lager av parmesan. Gott!