Test: Vegansk Pizza från Apetit
Jag är inte själv vegan. Men jag tänker mig att en av de grejer som borde funka bra utan inblandning av djur är pizza. Även om osten förstås är det svåraste. Jag har testat nya veganska pizzor från Apetit.
Apetit kommer med två pizzor som finns i frysdisken på ICA. Veganese med ärtprotein ska likna en bolognese med pesto och tomat. Veganlover är toppad med ananas, gul paprika, ärtprotein och spenat.
Jag VILL att de här pizzorna ska vara toppen. Inte bara för att det är ett stort avsteg från min i övrigt töntiga lågkolhydrat-diet som jag förgäves försöker hålla mig till. Men för att jag tycker att veganer förtjänar god snabbmat lika mycket som alla andra. Nog är det ganska perfekt att ha pizza i frysen att bara slänga in i ugnen när du får oväntat besök, som ett snacks till en öl eller som mellis till grannens hungriga barn?
Därför känns det lite jobbigt att jag inte blev mer förtjust i dessa pizzor. Veganlover med en kobination av söt ananas och söt paprika blir… väldigt söt. Den som heter Veganese är ändå betydligt godare tack vare salt ärtfärs. Den svåra osten är svår även här och det kanske är lika bra att de snålat med den.
Det som borde vara enkelt: att få en pizza med pesto att smaka pesto, har Apetit tyvärr misslyckats med. När jag frågade min pizzatestande man vilken av pizzorna som innehöll pesto, kunde han inte svara på det. Ett tecken om något.
Båda tyckte vi ganska bra om Veganese-pizzan, även om jag också klagade på att själva pizzadegen är för söt och påminner om pappas snabba polarbrödspizzor från barndomen. I övrigt en helt ok pizza som ett snacks till öl eller som nattamat. Men varför skriva något om pesto över huvud taget då den inte smakar pesto för fem öre? Varför skulle inte veganer få sin goda pestosmak? Obegripligt ju? Ostsmak, svårt. Pesto – inte svårt!
Betygen blir tre pizzaslize för Veganese och ynka två för Veganlover.
Är du en av dem som älskar söta pizzor? Då är Veganlover från Apetit något för dig! Annars skulle jag satsa på Veganese och pimpa den med oregano efter att du värmt den i ugnen, långt ner, i bara sju minuter.
Pizzorna som är laktos- och sojafria är nu tillgängliga i frysdisken på ICA, rek pris cirka 30 kronor, 280g/290g.