Test: Taku-Taku – vegansk streetfood i Sickla
Kocken Sebastian Schauermann har jag stött på i lite olika sammanhang och alltid varit mycket imponerad av. Han är en smaksäker person med massor av goda idéer. Han har startat och drivit restaurangen Food i Stockholm, han lagar mat i TV4 och har gjort vegetariska koncept till musikfestivaler. Nu tar han steget fullt ut och startar en vegansk streetfood-restaurang under namnet Taku-Taku. Att den första öppnar i Sickla där jag bor känns inget mindre än underbart!
Det Sebastian Schauermann serverar här är snabbmat och slow food på samma gång. Långkok som serveras i taco, bun, bowl eller ssäm.
– Det är mat jag själv längtat efter. Jag har drömt om att starta konceptet sedan jag läste om Goa Tacos i New York. De serverar indisk mat i tacos. Här på Taku-Taku tar jag även med koreanskt och mexikanskt.
– Det var Johannes Cullberg på Paradiset som kontaktade mig och frågade om jag kunde hitta på ett matkoncept som passade ihop med deras varumärke. De tänkte sig nog vegetariskt, men jag var redan inställd på att köra helt veganskt. Efter köttrenden som har varit gällande ett bra tag känns det helt rätt i tiden.
Sebastian Schauermann tror att Mathias Dahlgren med sin vegetariska restaurang Rutabaga gjort att fler kockar törs ta steget och skippar kött, och fisk på sina menyer.
– Jag tror att det finns många som längtar efter roligare veganmat. Veganskt är inget som kockar har intresserat sig för hittills, så de har varit lite lämnade till sig själva. De veganska krogar som har funnits har inte drivits av kockar utan av veganska eldsjälar, och då blir det lite därefter. Mera som ”hemmamat”.
– Det jag själv längtar efter är street food och comfort food som inte ännu finns för veganer och som är så pass bra att den attraherar köttätare.
Det finns redan planer på att öppna ytterligare en Taku-Taku på Paradiset på Södermalm, men något datum för det är ännu inte satt.
När jag är där är det första dagen han har öppet på Taku-Taku och redan har folk på tillfälligt besök i Stockholm tagit sig ut till Sickla för att testa maten. Klockan 17.30 är det redan lång kö vid den provisoriska disken.
– Veganerna tycks ha gått man ur huse! Det är kul att så många redan hittat hit. Jag fick ju gå ut på Facebook i veckan och berätta att det är jag som står bakom projektet. Men jag har inte precis slagit på stora trumman. Jag vill att vi ska komma i gång ordentligt först. Men samtidigt ville jag verkligen öppna så att vi får testa konceptet och se vad som funkar och vad som inte fungerar lika bra.
I lokalen finns också två andra matställen och Värmdö Bryggeri som har öppet på torsdagar och fredagar. Du kan också köpa deras öl i Paradisets matdisk. Det har blivit en mini-food court utanför fina matbutiken Paradiset. Än så länge serveras god äppelmust hos Taku-Taku, men snart ska här finnas specialdrycker som ett eget matcha-te samt veganska viner.
Låt dig inte skrämmas av en lång kö! Målet är att det ska högst ta en minut att få din beställning. Och även om det tar två eller tre minuter innan du får din bricka och själv får hälla på valfria såser så är det väldigt snabb service!
Taku-Taku har fyra olika grytor: bulgogi med tofu och shiitake, tikka masala med blomkål och kikärter, vindaloo mer aubergine och svarta bönor, chili med linser, kål och paprika.
Dessa mustiga grytor serveras i tacos: vetetortillas.
Temple bowls: en skål med ris eller temple med kimchi, salsa, daikon och wakame (OBS! ordlista kommer längre ner).
Ssäm: salladsblad.
Buns: ångade bao
De kostar 40 kronor styck eller tre för 100. OBS du kan blanda grytor men ha samma ”förpackning”. Vill du ha bun OCH ssäm kostar de 40 kronor styck. Temple bowls kostar 95 kronor. Utöver detta finns smårätter för 30 kronor styck samt makalöst goda desserter för 50-65 kronor.
Jag fick smaka på alla olika rätter och tycker att själva mixen var underbar. Jag fick ingen solklar favorit utan vill ha mer av allt! De goda såserna som en toppar med kommer småningom att finnas till försäljning. Då ska jag köpa med hem! Någon i sällskapet tyckte att det var för lite mat för 100 kronor och han fick köpa mer två gånger för att bli mätt. Men då var han hungrig så han skakade när han kom.
För mig och mannen var det lagom med tre grejor, friterad sötpotatis och en dessert och då slutar kalaset på 180 kronor. Du får också sitta ner och äta i en bra miljö. Med tanke på vad folk villigt betalar för food truck-käk är det helt ett helt ok pris! Maten är vacker och färgglad när den kommer in med pappersunderlägg på brickor. Sedan blir det lite mayhem när en väl ska äta den. Det kanske inte är hit du går på första daten, men väl den andra!