Test: Snabbaste julbordet 2016 – Miss Claras ca 30 minuter
Miss Clara har tillsammans med likörmärket Baileys kommit på ett nytt sätt att äta julbord. Konceptet heter ca 30 och om vi bara pratar om julmaten som sådan så tycker jag att det finns några utmärkta poänger med att äta julmat på det här sättet. Tallriksserverad, med många vegetariska inslag och bara små smakbitar av några rätter.
Jag är en person som inte mår bra av att äta mat under press (eller stående, bara så att ni vet). 30 minuter är ärligt talat inte ok för en lunch. Särskilt en med många små rätter som en förhoppningsvis ska hinna njuta av. Att det står stora timglas på bordet (som en kul grej) gör mig inte mindre stressad. Men. Nu har de valt att köra konceptet fullt ut och då ska det väl till lite sådana här grejor. Jag hade ändå hellre sett att de satsade på ca 60!
Fördelarna är många: Det blir mindre svinn. Du blir inte mätt som en galning. Du slipper köa och armbåga dig fram till ägghalvorna. Det tar mindre tid och det är betydligt billigare. Denna måltid (lunch eller middag) med dryck kostar 195 kronor och går att boka 8-10 december.
Maten på tallriken är framtagen av Miss Claras kökschef Daniel Guest. Från vänster till höger:
Typ sill
Rökt strömming, löjrom, gravad morot och bakat ägg med västerbottenost.
Lutfiskens återkomst
Tempuratorsk med mos på ärter, söt senap, skirat smör.
K*ttbullar
Vegetariska bollar på kastanj, ricotta och grönkål med butternuttpuré, hasselnötter och salvia.
Annat än julskinka
Bakad spädgris med miso och ingefära, och en kålsallad.
Kaka på kaka
Vaniljkräm serverad i en mördegs-cookie cup toppad med Baileys Irish Cream.
Jag vill börja med att säga att all mat på fatet var MYCKET GOD! Vinnaren var kanske ändå k*ttbullen, eller lutfisken. Jag tycker att det är synd att de satsar och kommer på riktigt bra vegetariska munsbitar men sedan blandar ihop den gravade moroten med strömming och löjrom. Det känns inte helt genomtänkt, och när en man meddelar att samma tallrik ”fits all” så känner han kanske inte så många vegetarianer?
Med tanke på hur enormt bra de vegetariska inslagen smakar tycker jag gott att de kunde satsa på en helvegetarisk jultallrik. Jag skulle köpa den!
Till dessa små rätter serveras ett vitt vin på pino grigio, Amber från Carnegie och en IPA från Dugges. Båda ölen passar utmärkt till alla rätterna.
I år har de vegetarisk julbord. Bra ordnat!