Test: Pat’s Place – en ny budgetkrog på Söder
På Södermalm, Folkungagatan 140 finns nu ett ställe värt att gå en omväg för. Den mest prisvärda middagen jag ätit på länge fick jag här på Pat’s Place. Thailändsk mat serverad i tapas-storlek och med perfekt balans på sälta, hetta och syra. Men passa på att gå hit nu snabbt innan alla känner till det! Och se till att inte ha bråttom, för den extremt charmiga servicen har det nog så kämpigt när restaurangen har många gäster.
Jag har bara hört talas om Pat’s Place ett par gånger, inte minst genom min fellow-bloggare Petter på Ploppes Table. De har haft öppet i cirka fem månader när jag äntligen tar mig dit.
Vi delade på fem rätter, jag drack ett glas god chardonnay till och Tomas (min man) tog en Brooklyn IPA. Vi tog in fish cakes som var mera som plättar i formatet. Väl tuggiga kanske, men smaken är det verkligen inget fel på. Lite friterad thaibasilika och god sweet chili-sås hjälper också till.
Vi tog även in softshell crab med riktigt syrlig och het sallad på grön papaya och omogen mango. Den här rätten ska ni nog äta sist, ja just före desserten i alla fall. De andra rätterna var mycket mildare. Här tycker jag att salladen under krabban var ett mirakel av goda smaker. Själva skaldjuret kändes nästan onödigt.
Den friterade kycklingen har ganska tjockt lager av smet och är milda och saftiga bitar av kyckling med bara aningens het chilimajonnäs att dippa i. Finns även med tofu för den som hellre väljer vego.
En rätt som varken låter eller ser särskilt minnesvärd ut är denna avokadosallad. Men den är ett MÅSTE! Alltså, den passar till alla andra rätter, och blir en fin smakbrytning med sin höga syra. Så fräsch. Ta in minst en! Fint knaper av cashewnötterna också.
För den som älskar rött kött är entrecôten ett måste. Den var dock inte ett måste för mig trots att den var så mör att den smälte i munnen.
Trots att vi var helt proppmätta tog vi in och delade på en ”Banana in pyjamas” och den dessertlyckan… WOW!
Det gröna i pannkakan är pandan-blad som är en klassisk dessertingrediens i Thailand. Men här bakas de ihop med pannkakssmet och fylls med skivad banan och lätt saltad kokossås. Rostad kokos, ljus sirap och vaniljglass hjälper också till att göra den här desserten till en vinnare!
Pat’s Place skulle kunna ta betydligt mer betalt för sina rätter. Det är de värda! Jag ömmar för den ensamma servitören som är superhjälpsam och förklarar ingående vilken del av thailand varje rätt kommer i från och hur den äts där, också en sak som skiljer Pat’s Place från alla andra Thailändska krogar jag besökt i Sverige – supertrevligt! Men ju mer folk i restaurangen desto mer tittar han ner i golvet när han springer mellan kök och matsal och hinner helt enkelt inte med att ta upp fler beställningar eller kolla om gästerna vill ha dessert på maten. Ja, jag önskar helt enkelt att han fick lite hjälp. För ju fler som får höra om Pat’s Place desto fullare matsal lär de ha. En annan grej är att de hittills tar emot sina bordsbokningar via messenger. De har ännu ingen hemsida men finns på Facebook. Ett mycket sympatiskt ställe och ett måste för den som älskar chili, lime och koriander.