Test: avsmakning på nya libanesiska Oummi
Sedan nio veckor tillbaka finns en mysig libanesisk restaurang i Gamla stan i Stockholm. Jag och maken passade på att testa Oummi under Krogveckan.
Eftersom jag har skrivit om restauranger hela denna veckan kanske ni tror att jag passat på att boka upp mig under Krogveckan, som pågår just nu. Men så är det inte. Under Krogveckan får matställen sätta sina egna priser och locka med till exempel en tvårätters för 200 kronor. En av mina tråkigare upplevelser var på fina (och vanligtvis mycket trevliga) Pontus! som inte finns kvar längre. Där fick alla som bokat genom restaurangveckan lite bryskare service och vi blev påminda om hur kort tid vi hade på oss att äta flera gånger.
Min bästa Krogvecka-upplevelse
I förrgår hade jag min bästa Krogvecka-upplevelse. Det var på nyöppnade krogen Oummi på Lilla Nygatan i Gamla stan. Här kommer man in i en mysig bar med välkomnande bartender i. Så trevlig att man bara måste beställa en cocktail. En annan trevlig anställd visar oss ner i ”grottan” där vi ska få äta tio rätter för 300 kronor per person.
Grottan är supermysig med vitrappade, buckliga väggar, små lampor med långa fransar och mysbelysning i taket med fjäderprydda lampskärmar. Mjuka sammetssoffor, men också sköna fåtöljer för den som inte får sitta i soffan. Det tycker jag är fint, jämfört med när en i sällskapet får sköna soffplatsen mot väggen, och den andra får en hård pinnstol. Då blir det ju en kamp om vem som ska slippa träsmak i baken. Inget sådant tjafs här på Oummi. Alla får sitta mjukt.
Ni som ätit avsmakningsmenyer på libanesiska restaurager vet att det brukar vara mat i överflöd. Jag minns särskilt då vi på Allt om Mat skulle testa oss igenom alla stans libaneser och vi skämdes för att lämna mat och fick rullas ut ur restaurangen. Först alla goda röror, sedan många varma rätter och till slut en mixad grilltallrik som man knappt rörde på grund av redan proppmätt.
Lagom stora serveringar
Här på Oummi kör de en helt annan stil på serveringarna. Det är faktiskt helt lagom mycket mat för två personer. Vi äter upp det mesta och orkar i och för sig ingen dessert, men ändå ett stort plus för storlekarna på portionerna – perfekta!
Sedan har vi lite funderingar kring Oummi som enligt hemsidan är ”Ett koncept skapat med traditioner där moderna tankar har adderats.” De moderna tankarna kanske är den dubbelfriterade sötpotatisen som du snart hittar på varenda krog i Stockholm, och som här serveras som en av de varma rätterna? Eller är det att bara skriva ut rätterna på svenska i menyn? Eller – har de ändrat så mycket på rätterna att de inte kan skriva hummus, utan måste kalla den för kikärtspuré? Det enda som står med osvenskt namn är Minikyckling Shawarma. Supergoda små bullar fyllda med kyckling och krämig legymsallad.
Snygga cocktails på Oummi
Vi börjar med att beställa varsin drink och eftersom jag gillar sura drinkar föreslår vår hjälpsamma servitör att jag ska ta en Sicily: vodka, Galliano Vanilla, citron, socker och äggvita. Tomas tar en Oummi Martini: gin, Chambord, lime, mynta och vaniljsocker. Det visar sig vara två vackra drinkar (min är snyggast) med fin balans, men min är inte galet syrlig och bartendern verkar ha en fäbless för vanilj. Dessa skulle lika gärna kunna funka som dessertdrinkar. Tomas är dock en sweet tooth och mycket nöjd med sin söta martini.
Vi får in gulliga små brödkuddar som ska doppas i olivolja och en kryddblandning med bland annat salt och oregano. Sedan kommer våra fem kalla rätter.
Kikärtspurén är len som smör och den rökta auberginen med granatäpple blir vår absoluta favorit. Men även yoghurt med tapenade och valnötsröran med chili är goda och äts med bröd. Det enda som blir kvar är pesiljesalladen med tomat och mycket rå rödlök i.
Allt passar ihop
De varma rätterna är två underbara ostrullar i filodeg med smak av tryffel, heta små lammkorvar, risotto med stekt svamp, sötpotatis-pommes frittes och de små fyllda bröden, shawarma. Vad man än tycker om sötpotatispompe så blir alltsammans ihop en mycket bra kombination av salt, sött och olika texturer. Frasig filodeg, tuggig risotto och krämig fyllning i shawarma. Dessutom är allt väldigt gott!
Att äta så här gott, i en så mysig miljö med så pass bra service är ju en av anledningarna till att jag älskar att bo i Stockholm. Visst finns det bra ställen i Luleå, men för att få både god mat och bra service kostar det skjortan där faktiskt. Det behöver det inte göra här i huvudstaden. Krogveckan är ett ypperligt tillfälle att testa nya eller klassiska krogar som du annars inte kommer iväg till. Men till Oummi kommer jag att gå oavsett vecka. Inte minst för en drink i den mysiga baren!
Lite info om Krogveckan
Tack och lov sträcker sig Krogveckan från den 25 januari till den 10 februari. Perfekt efter löningen, och på Book a Tables hemsida kan du se vilka restauranger som har specialerbjudanden och boka bord.
Här kan du läsa mer om Krogveckan och boka bord!
Rena katastrofen och det värsta jag varit med om”
Serveringspersonalen verkade inte särskilt intresserade av att leverera.
Maten. Fruktansvärt dåligt o små portioner i små tallrikar, vi pratar alltså om avsmakningsmeny.
När man väljer den dyraste libanesisk resturang med ”ett koncept skapat med traditioner där moderna tankar har adderats” då väntar man sig något extra än de andra men tyvärr var det ett stort besvikelse.
Kan verkligen inte rekommendera HEL! Gå bara inte dit.
Hej Lars!
När jag var där 2019 var de helt nyöppnade och jag har faktiskt bara besökt baren sedan dess, men det här låter som en riktigt dålig upplevelse. Trist!
Malin