Test: laktosfri kvargyoghurt från Valio
När man trodde att kvarg-boomen nått sin absoluta peak kommer nästa produkt: kvargyoghurt. Valio presenterar två nya laktosfria smaker: naturell och hallon/passion. Jag har testat dem.
Valios nyheter är som gjorda för just MIG! Jag gillar verkligen inte kvarg (för strävt och bara inte gott). Jag gillar inte heller yoghurt som jag tycker är liksom både fadd och syrlig samtidigt. Min stora fäbless är filmjölk. Helst från Norrmejerier, men även annan kan slinka ner. De långsyrade filerna som Arla kom med för ett tag sedan var ju bara helt gudomliga!
Valios kvargyoghurt naturell påminner ganska mycket om filmjölk. Mycket godare än både kvarg och yoghurt! skumt va?
En produkt helt i min smak. Jättefin syra som drar ihop kinderna. Fin krämig konsistens. Med lite müsli på toppen blir detta ett perfekt mellanmål. Den naturella yoghurtkvargen har 2 % fetthalt och den smaksatta har 1,7 %.
Vad gäller den smaksatta varianten fick jag nästan en chock. Den är galet söt. Ändå har man bara tillsatt 5 gram socker/100 gram. 5 gram är naturligt socker från frukt och mjölk. Men ojojojoj! Inget jag skulle kunna käka till frukost. Men jag ser framför mig en massa smarriga desserter som man kunde göra väldigt enkelt med denna produkt.
I hela paketet på 750 gram ingår 2,5 % hallon och…. 1 % passionsfrukt. Så att toppa den med lite extra frukt och bär, varva i ett glas med krossade digestivekex skulle inte alls vara fel.
Så här blev betygen efter testet:
4 gafflar för den naturella som frukost och mellis, 4 gafflar för den smaksatta som dessert. (2,5 gafflar som frukost.)
Priset är cirka 23 kronor för den naturella och 25 kronor för den smaksatta, (750 gram). Båda innehåller bakterierna acidophilus och bifidus.