Test: julbord på Artipelag
Årets andra julbord intas på vackra Artipelag ute i Stockholms Skärgård. Här serveras ett klassiskt julbord som ändå bjuder på några överraskningar. Här är mina tankar om mat och gemyt på Artipelag.
Jag har testat julbordet här en gång förut, för något år sedan tänker jag? 2013 visar det sig! Hujedamig vad åren rasslar förbi. Nu heter köksmästaren Patrik Gullmarsvik, chefskonditor är Annie Hesselstad och sommelieren är Tim Good.
Klassiskt julbord med några nyheter
Det som är sig likt sedan senast är att de kör julbord på klassiskt vis. Det vill säga med kö. Först köar vi till sillarna och det blir lite kaos då ett gäng hungriga matjournalister alla vill till fisken först. Sedan är logistiken inte helt genomtänkt med tallrikar som står staplade efter sillen… Nå efter detta debackel går allt mycket enklare.
Min julmatsälskande make är sjuk och jag har med mig min vän Raghda. Vi går all in på sillarna, vilket är mycket enkelt då det bara finns tre stycken plus matjessill. Gravad lax och ägghalvor är också ett måste. Sillarna är välkryddade och har fräsch syra. Laxen är knappt gravad och lite för osalt för min smak. Snopet då gravlax brukar vara min favorit. Överraskande här är en saffransgravad torskrygg med senapscréme på. Gott!
Bland det kallskurna fastnar jag för en kycklingleverpaté. Den får du inte missa! Andra patéer och syltor är också goda, särskilt eftersom det erbjuds så många krispiga picklade grönsaker och god senap vid sidan av.
Vi hamnar vid ett bord där vi hör flera kommentera köttbullarna. De är tydligen söta och för osalta. Någon tycker dessutom torra. Nu gillar jag torra köttbullar sedan gammalt. Men jag tycker inte att de är för söta eller för osalta. De liknar inga andra köttbullar jag ätit. Jag gillar dem! Och det är sannerligen inte överallt köttbullarna får tummen upp av mig. Jag gillar även båda sorters prinskorv och den Jansons frestelse som serveras. Däremot hade jag kunnat hoppa över båda kålsorterna. Kanske för att jag inte är galen i kål?
Spara plats för prisbelönta desserter!
Bådan Café & Konditori här på Artipelag har utsetts till Sveriges bästa konditori 2019 av White Guide (av totalt 337 medverkande!) så jag har så klart sparat en bit i magen för desserterna. Tur är ju det. Här finns så mycket som inte går att gå förbi. Men om du bara råkar ha en liten, liten godismage kvar så tycker jag att du bör satsa på morotskakan med lingon och pralinen med xantékolafyllning. Men allt är ju så pillersmått gjort så lite till bör du ändå få plats med. En liten mintpralin, en liten wienernougat…
Utmärkt mat på Artipelag
Allt som allt tycker jag att Artipelag levererar ett fantastiskt julbord. Men eftersom jag är en tyckare kommer här lite, förhoppningsvis, konstruktiv kritik.
Snälla gör om så att man får en tallrik innan sillarna och slipper börja baklänges alternativt gå motsols. Detta med glaskupor över det kallskurna är säkert hygieniskt bra, men svårt med en tallrik i ena handen när det knappt finns någon plats att ställa ner dem på. Lite salt och peppar på lutfisken skulle vara toppen. Ja det var nog allt jag kunde komma på? Så jag hoppas att det framgår att detta är ett toppenjulbord i mina ögon!
Julbordet på Artipelag kostar vardagar: dagsittning 495 kr, kvällssittning 795 kr.
Helger kostar båda sittningarna 795 kr.