Test: Ilse – Ny mysig krog i Vasastan/Östermalm
I den här lokalen, på Kungstensgatan 9, var jag första gången då Vassa Eggen låg här. Efter det har det varit en riktigt bra nudelbar och allra senast trevliga BonBon. Nu har krögaren Jonas Wigert, som drev BonBon och äger Duck & Crab, öppnat krogen Ilse.
När du kliver in möts du av en rund trevlig bar för lite större sällskap att äta vid, eller för lite häng och en drink före maten. Några trappsteg upp finns den lilla restaurangen med öppet kök så pass att man ser kockarna jobba men inte vad de lägger upp på tallrikarna. Det finns också sittplatser vid en bardisk precis intill det öppna köket.
När jag läser menyn känns den både svensk och fransk och allt låter suveränt gott. Här kan du ta några ostron innan maten. De har några olika tartes som säljs som små eller stora. Vi provade en med lufttorkad anka, äpple och lök som var väldigt god, men ändå inte i närheten av den hummersoppa som vi också provade. En liten smak av himmelriket! (Hade jag varit hemma hade jag slickat tallriken!)
Efter förrätterna tog vi in en underbar röding med picklad gurka, ingefära, blomkål och snökrabba och en biff på mjölkko med parmesastuvad spenat och lökringar.
Vid det här laget var vi enormt proppmätta men ville ändå testa en dessert så vi tog in en fattig riddare med lönnsirap, nötter och äppelglass. Den föll maken på läppen och inget blev kvar på fatet.
Förrätterna går på runt 150 kr, mer för löjormen och hummersalladen. Varmrätter finns det ”dagens” från 165 och upp till 285 kronor. Över huvud taget så trevligt att ha en dagens rätt på kvällen om en krog satsar på att få stammisar och bli den där lite finare kvarterskrogen som Ilse borde vara. De har öppet redan från lunch och kör samma meny dagen, och kvällen igenom.
Känslan när vi lämnar Ilse är, förutom total mättnad och lycka över ett bra krogbesök, är att vi vill komma hit ofta! Missa inte den här pärlan!
Öppet kök med barplatser tar upp större delen av restaurangen.
Hummersoppan från himlen! Min godaste någonsin.
Här sitter jag och trivs och hoppas på fler middagar på mysiga Ilse!