Test: Fazer Yosa Oat Block
Yosa Oat Block har vunnit priser för bästa hälsomat. Nu har jag fått ingredienser för att laga en pasta med denna veganska havreprodukt från Fazer. Här kommer mina tankar om den proteinrika produkten.
I min pastarätt ska två havreblock rivas och fräsas med vitlök för att sedan blandas med kapris, citronskal, kokt spaghetti, olivolja, parmesan och hackad basilika och persilja. Då jag älskar alla dessa ingredienser (utom möjligen persilja) finns det ingen risk för att detta ska bli dåligt.
Yosa lite som tofu
Jag har aldrig stött på Yosa havreblock förr och de är otippat vattniga. Väldigt lätta att riva på minsta på rivjärnet. I konsistensen är de som hård tofu ungefär. Jag smakar på Yosa precis bara som den är, då Fazer tipsar om att den kan skivas och ätas som smörgåspålägg. Den här är smaksatt med örter men smakar ändå väldigt lite. Den är inte salt, den har mycket svag örtsmak och möjligen känner jag lite havresmak där någonstans.
Yosa är rik på protein från havre och ärtor och jag tänka mig att krydda upp den och lägga på en hårdbrödmacka. Jag ska också prova att marinera den och steka eller grilla den vid ett senare tillfälle. Men i och med att den är så vattnig, vatten kommer först på ingredienslistan före havre (10%), så undrar jag hur den ter sig i stekpannan.
Jag river den och fräser tillsammans med vitlök i het olja i en gryta och det händer liksom ingenting med Yosan. Kanske att den blir lite torrare efter ett tag. Jag blandar i kapris, citronskal, kokt pasta, hackad basilika, olivolja och en hel del riven parmesan. Och visst! Jag och maken är överens om att smakerna är jättegoda. Vi varken älskar eller störs av yosan.
Tillverkas i Finland
Allt blir ju liksom gott med basilika, vitlök, kapris och parmesan. Själva Yosan kan jämföras med tofu. Eller som maken säger: i asiatiska rätter när de rör ner ett uppfluffat ägg i riset eller nudlarna, den konsistensen. Smaken känner vi inte alls av.
Yosa tillverkas i Finland. Kul med en vegansk produkt av saker vi kan odla här i norden: havre och ärtor. Klart användbar på samma sätt som tofu. Jag kan tänka mig att marinera, panera och fritera den också.
Pris för ett block på 160 gram är cirka 30 kronor.
Här kan du läsa mer om priserna Yosa vunnit.
Här är pastareceptet med Yosa som jag testade. Jag bara struntade i persiljan.