Eriks sås med Västerbottenost kan bli sommarens räddare!
Jag älskar sås! En nyhet är kocken Erik Lallerstedts med Västerbottensost och jag har just testat den.
Bland nyheterna i den stadigt växande såshyllan finns nu Eriks med Västerbottensost. Eriks Såser har tidigare råkat i blåsväder på grund av alltför litet innehåll av det såsen sägs ska smaka. Så här kan jag börja med att konstatera att denna innehåller 5,1 % Västerbottenost. Hur som helst smakar den mycket tydligt av den smakrika osten. Det är också små bitar av ost i såsen som ger en fin konsistens och härligt tugg.
Vi åt den först som dipp till råa grönsaker, sedan som sås till grillade grönsaker, svamp och kyckling. Såsen passade geschwint till allt! Alltså, jag hade nog bara kunnat äta såsen med en sked direkt ur burken. SÅ GOD! Den här såsen är underbar med precis lagom sälta och syrlighet.
Såsen räddar rätten
Som såsgalning vill jag gärna ha ett upplag med färdiga såser i kylen. Bearnaise, hollandaise och diverse heta chilisåser kan rädda vilken torftig middag som helst. OBS! Jag vet att det inte borde få kallas för hollandaise och bearnaise då de kalla såserna omöjligt kan göras på smör, utan nästan alltid är en emulsion på rapsolja. Men nu kallas ju såserna ändå för detta och ni förstår säkert vilka jag menar.
Ett tydligt tecken på att den här Västerbottenssåsen är en vinnare är att vi lyckades få i oss mer än en halv burk på två personer innan middagen var över. Detta kommer förmodligen att bli sommarens sås hemma hos oss. Nu längtar jag till den gröna sparrissäsongen kommer i gång. Då kommer jag att äta grillad sparris med Västerbottensostsås så ofta jag bara kan!
Jag kan också tänka mig att den passar utmärkt till grillad fisk och på en portabelloburgare. Det ska jag testa inom kort.
Pris cirka 22 kronor.
Betyg: fyra stora såsslevar