Test: brunch på Lux Dag för Dag
Lux är en restaurang som jag sällan tar mig till på grund av avståndet och läget på Lilla Essingen. Det är synd för de serverar en utmärkt brunch på lördagar.
Det som drog denna lördag var både att jag skulle få testa brunchen, och att vi skulle musta våra äpplen i ett mobilt musteri som stod på en liten bondens marknad precis utanför restaurang Lux Dag för Dag.
På den lilla mysiga marknaden hann vi smaka tallbarksmarmelad och köpa korv och honung. Det var lite oklart om de skulle bli fler marknader utanför Lux Dag för Dag. Men jag får återkomma om det.
Brunchen är dragplåster nog!
Hur som helst behövs det ingen marknad. Brunchen i sig är ett utmärkt skäl att sätta sig på tvärbanan eller annat färdmedel och ta sig ut till ”ön”. För 330 kronor så får du en riktigt bra brunch uppdelad på det kalla bordet, det varma bordet och – sist men verkligen inte minst – dessertbordet.
Genomgående är allt mycket vällagat och gott. Stämningen i restaurangen är hög och det är fullsatt vid 13-sittningen. De har en till klockan 15 och nästa gång kommer jag att satsa på den.
Det kalla bordet hade gott bröd, hårt och mjukt, krämig gubbröra, maffig skagen och en magiskt god gravad lax. Ja det fanns så klart andra saker också men detta var vinnarna tycker jag.
Himmelsk hollandaise
På det varma bordet kunde man göra sin egen ägg benedict. Trots smärre kaos vid brödrosten var det värt väntan. Smörig brioche med pocherat ägg och helt magiskt god hollandaisesås. Det blir en svårslagen brunchrätt! Sedan kunde man ju själv lägga till gravad lax, grillad sparris eller vad som helst från de generösa bufféborden.
Jag gillade också en rostbiff med typ dansk remoulad och picklad gurka. Det svåra här var väl att hålla igen så att man kunde få i sig en del av godsakerna på dessertbordet.
Plättarna vann
Det dignande godsaksbordet var fullt av föredömligt små munsbitar av chokladkakor, pannacotta, rulltårta och cheesecake. Vinnaren bland efterrätterna blev ändå plättarna. Rejält smörstekta små godingar med hallonsylt och lättvispad grädde. Värda varenda kalori – jag lovar!
Brunchen kostar 330 kronor och för nästan 395 kronor får du ett glas god cava också. Barn betalar 20 kronor per år upp till 13 år.