Kokos + sill = årets smakchock på julbordet
Årets glögg, årets sill, årets julsnaps… Visst känns det ibland som att producenterna får slå knut på sig själv för att komma på nya smaker? Så känns det i alla fall när jag nås av pressmeddelandet om Årets sill från Klädesholmen: Chili och kokos. Ni kan aldrig gissa vad som hände sedan!
Jag blir både förbluffad och nyfiken när jag läser om Årets sill från Klädesholmen: Karibiska smaker av kokos och chili. Verkligen? Till sill! Jaja, de är snälla nog att skicka mig smakprover så vi testar den genast med de nödvändiga tillbehören: lagrad ost, knäckebröd, kokt potatis, ägghalvor och kall öl.
Sill precis som de äter den i Karibien
Ingen av oss, det vill säga jag och maken, är riktigt galna i krämiga sillar. Vi håller oss oftast till de klara inläggningarna och matjessill. Därför kommer det som en total överraskning att vi båda älskar den här kokoskrämiga sillen. Den är inte jättestark utan har bara en svag hetta av chili. Krämigheten och de små sillbitarna gör att jag får med mycket sås, och det vill jag. Den är riktigt god!
I vanliga fall tycker jag att de ”gräddiga” sillarna oftast blir för sura. Men här matchas syrlig inlagd sill med sötman i kokosen. Den första krämiga sillen både jag och maken vill se på julbordet. Ett tecken på hur mycket vi tycker om sillen är att halva sillburken (OBS stor!) går åt på cirka tio minuter.
Stötta Sjöräddningssällskapet!
Klädesholmen har ett samarbete med Sjöräddningssällskapet där en krona per såld sillburk går direkt till sjöräddningen. Sedan 2007 har man utsett en ”Årets sill” och tillsammans med Sillens dag har man nu skänkt drygt en miljon kronor.
Årets sill från Klädesholmen kommer att finnas på Hemköp och Coop fram till påsken 2020. Pris cirka 40 kronor för en burk på 420 gram.
Betyg: fyra sillgafflar