Test: alkoholsvag snaps från Vinfabriken och Pernod Ricard
Jag är mycket förtjust i snaps. En råbiff eller sillmacka lyfts till nya höjder med hjälp av en kall lager och en passande snaps. Till råbiffen gärna en Gammal Norrlands Akvavit, och till sillen en O.P. Andersson. Den ska inte ha legat i frysen och det är aldrig helan går, utan ett lagom smuttande som gäller.
En snaps ska i min åsikt hålla en hög alkoholstyrka för att få fram de rätta smakerna av kummin, dill, anis och fänkål. Tur för mig då att jag känner några moderna människor som kan förklara fördelarna med alkoholsvagare snaps.
På en pressträff hamnade jag bredvid två av dessa kvinnor. Jag tyckte att Pernod Ricards snaps Lagom (25%), kryddad med dill och kummin, var rätt hemsk. Jag tyckte samma om Vinfabrikens ekologiska snaps (25%) med smak av kummin, fänkål, dill och citrus. När dessa tjejer testade samma dryck hade de helt andra åsikter.
”Den HÄR skulle jag kunna tänka mig på midsommar!” ”Perfekt att man slipper få ont i halsen och grimasera ju!”
Goda nyheter för er som inte gillar snaps!
Dessa testare gillar inte alls snaps. De tycker att det är för starkt och hurvas vid blotta tanken på drycken. För dem och alla er andra som inte gärna dricker snaps är detta en mycket god nyhet.
Ni kanske minns de alkoholfria småsnapsarna som gjorde en ytterst snabb vända på Systembolaget? De sågades unisont av dryckeskritiker och var faktiskt rätt hemska.
Jag tyckte ändå att det var en kul idé bara för att även de alkoholfria fick sina små flaskor att pilla med. En inte obetydlig del av själva snapsandet på till exempel midsommar eller kräftskivan.
Över huvud taget uppskattar jag småsnapsar som en delar, testar och pratar om med bordsgrannen. Men ok. De alkoholfria var för uschliga. De här två som båda ligger på 25 % är inte alls lika hemska.
Båda snapsarna är ekologiska och kostar 189 kronor. Lagom (Nr 82709) Vinfabrikens EKO Snaps (Nr 304).