Test: Lyckad alkoholfri Strong Ale från Mariestads
Mariestads har satsat stort på nya innovativa öl på sistone. Tyvärr har dessa goda experiment bara kommit i liten limiterad utgåva och varit mycket svåra att få tag på. Nu när de nu lanserar en lyckad alkoholfri strong ale kommer den i 10.000 flaskor på Systembolaget.
Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson har verkligen fått till en smakrik öl som passar utmärkt till… brynt smör! Bara dagar efter att jag fått se Thomas Sjögren ta hem segern i Kockarnas kamp får jag avnjuta en fantastisk middag som är komponerad av honom till den nya ölen. Den lyckan!
Före middagen dricker vi alkoholfri lager från Mariestads, och till den passar små löjroms-tacos och råbiff helt geschwint. I Kockarnas kamp lagade Thomas Sjögren en förrätt som jag blev så enormt sugen på. Nu får jag den! Hans helt perfekta entré med matjessill, gulbetor, vallmofrön och brynt smör. Detta är den optimala rätten till Mariestads Strong Ale. Jag ska försöka återskapa den hemma.
Till vad passar Mariestads Strong Ale
Jag kan tänka mig att de flesta rätter på julbordet, eller påskbordet… midsommar också för den delen. Alla de rätter som man vill ha något mer smakrikt till än en lager, där passar denna strong ale.
För mig kommer den att bli perfekt till julbordet. Julöl brukar vara starka saker och väl så smakrika. Därför brukar jag vanligtvis välja lager. Men nu kommer jag att välja alkoholfri strong ale. Den har en perfekt beska, den är inte söt och den är både läskande och törstsläckande.
Till de inlagda sillarna kommer jag att dricka lager, men till matjes och det småvarma blir det strong ale. Om jag hinner få tag på några. Den kommer att säljas på Systembolaget för 69 kronor. Det släpps bara 10.000 flaskor den första december, så det gäller nog att hänga på låset då.
Thomas Sjögrens förrätt med matjessill och brynt smör är som sagt perfekt till ölen. Hans underbara varmrätt på favoritfisken kummel, med ostronsmörsås, broccoli, rotselleri, syrad schalottenlök och löjrom passar ok men är ännu godare tillsammans med ljus lager. Syran i rätten tar fram lite för mycket av beskan i alen för min smak.
Desserten, hasselnötskaka med hallon, maltglass och fänkål, var visst också bra till ale, men jag missade det på grund av min nya idiotiska hasselnötsallergi. Det är ju en utmaning att hitta på en dessert till en öl av det här slaget. Men jag vill slå ett slag för den något enklare kombon: en liten bit mäktig chokladkaka tillsammans med ett glas porter. Mums!
Utmärkt trend med alkoholfritt
En av de bästa trender jag sett på senare år är den med det växande utbudet av alkoholfritt. Så härligt att jag utan problem kan hitta en massa fina öl på mitt lokala ICA, till och med i stugan!
På vinsidan är det svårare och jag kanske fortfarande hellre väljer en torr alkoholfri cider än ett alkoholfritt vin. Men på ölsidan tycker jag att många bryggerier går från klarhet till klarhet. När jag dricker alkoholfri öl vill jag ändå ha en viss beska och inte en för söt öl.
Många kanske reagerar på priset, att en flaska Mariestads Strong Ale går på 69 kronor. Men det är dyrare att framställa ett alkoholfritt öl då du först måste göra ett öl, och sedan ta bort alkoholen. Här rymmer ju också den snygga flaskan inte mindre än 75 centiliter.