Test: Alkoholfri glögg: Plura och Edward Blom – Ernst exploderar!
Jag skulle precis sätta mig och skriva om tre kändisglöggar, väldigt olika i karaktär och alla tre i princip alkoholfria. Så kommer nyheten: Ernsts glöggflaskor kan explodera! Systembolaget drar in produkten genast. Synd och skam då Ernst var min solklara favorit. Här kommer lite omdömen om Pluras och Edward Bloms glöggar istället. Håll till godo!
Jag har fattat tycke för glögg!
Jag tycker bättre och bättre om glögg för varje år som går. Från att ha gillat Blossas knasiga årgångsglögg med asiatiska smaker och dessutom helst kall, till att vilja ha varm och traditionellt kryddad glögg. En mycket fin utveckling om jag får säga det själv. Och väldigt praktisk eftersom jag nu testar glögg minst varje helg.
En annan fin utveckling är att så många satsar på att göra alkoholfri glögg. Dels enkelt att få tag på då de säljs i vanliga matbutiken, dels väldigt bra att ha hemma då den passar alla som inte vill ha alkohol, och är enkel att spetsa för de som vill.
Vi testar Edward Blom och Pluras glögg
Två av de som gjort egna glöggar i år är Plura och Edward Blom. De är väsensskilda i smak och karaktär.
Pluras tillverkas av Vinfabriken och kostar cirka 35 kronor. Den är gjord på blåbär och svarta vinbär och smakar som väldigt stark saft. Ungefär som det man kan göra till barn i bland när man inte haft alkoholfri glögg hemma. Man värmer lite stark svartavinbärssaft. Men den här är väl så söt för min smak. Inte dålig, bara inte tillräckligt glöggkryddig.
Edward Bloms glögg är tvärtom en ganska osöt dryck. Saturnus tillverkar lättvinsglöggen som har 1,2 % alkohol. Den är gjord av avalkoholiserat vin och spetsad med pyttelite cognac. För mig smakar den mer som klassisk gluhwein tack vare den återhållsamma sötman. Inte heller här känner jag så mycket av de klassiska glöggkryddorna men Edward Bloms glögg är det självklara valet om det står mellan Plura och Edward. Det är som han själv säger: ”Det är en alkoholfri glögg för vuxna.” Glöggen kostar cirka 35 kronor.
Maken tycker att Edward Bloms glögg är en fullträff och skulle köpa den alla dagar i veckan. Han älskar också gluhwein mer än han älskar glögg. När vi spetsar den med lite mer cognac blir den väldigt god. Och när vi blandar i lite av Pluras glögg i Edward Bloms glögg så blir det också riktigt lyckat. Båda är godare varma än kalla.
Istället för Ernst – Vinfabrikens alkoholfria äppelglögg
Men alltså Ernst… Här hade vi ju en PERFEKT alkoholfri glögg. Den har ju allt man vill ha. Rejäl smak av kardemumma och kryddnejlika, lagom sötma… en klassisk glögg helt enkelt! Men från och med i dag går den inte att köpa på Systembolaget och ingen vill väl riskera att flaskan ska explodera. Så himla synd då detta var min absoluta favorit. Kanske kan han fixa flaskorna till nästa år?
Vinfabriken har också gjort en fin äppelglögg, alkoholfri, som säljs i vanliga matbutiken. Den tycker jag passar utmärkt både att göra glöggdrink på, det vill säga cirka två centiliter glögg i ett vin-, eller skumpaglas, och sedan en god crémant, cava eller prosecco att toppa upp med. Vill du spetsa äppelglöggen så passar calvados alldeles ypperligt.
Därför exploderar Ernst glöggflaskor
Jag frågade min vän och kollega Anna K Sjögren, kostvetare, frilansskribent och känd från tv:s Historieätarna VARFÖR flaskorna exploderar och här är hennes svar:
”Visst är det uppseendeväckande att den fridfulle Ernsts glöggflaskor är så explosiva att de kallas tillbaka. Min mormor gjorde enbärsdricka varje jul och det hände att flaskorna exploderade av trycket som uppstod när drycken jäste, det var alltid spännande om det skulle bli några flaskor kvar till julafton. När det bildas mer luft, det vill säga, koldioxid, än vad som ryms i flaskan så sprängs den då det bildas mer luft än vad som får plats i flaskan. Att det bildas koldioxid beror på att drycken innehåller jästceller som käkar av det naturliga/tillsatta sockret som finns i fruktdrycken och resultatet av det blir koldioxid och alkohol. Jag gissar att Ernsts glögg har börjat att jäsa och att det inte alls var meningen. Men det kan förstås också bero på att det är något fel på flaskorna.”