Test: Adria – ny italiensk krog i Vasastan
När husmanskost-krogen Tradition valde att stänga sin restaurang på Tulegatan 10 var min sorg stor! Det var länge ett av mina favoritställen att luncha på. Nu är det familjen Montanari som tagit över och serverar utmärkt italiensk mat till lunch och middag på nya Adria.
När Tradition hade lokalerna var här ljust och fräscht, med nordisk design, näst intill vitt trä och ljusgröna tyger. Nu kommer vi in i en förändrad lokal. Tänk att det kunde bli så här pass mysigt här inne! Baren är omgjord och större, färgerna i lokalen och konsten på väggarna gör att det känns ombonat och mysigt. Personalen är tillmötesgående och proffsig.
Jag brukar ytterst sällan gå ut och äta italiensk mat. Det beror dels på att jag tycker att jag är ganska bra på att laga italienskt hemma, dels på att en rejäl pasta till lunch kan sänka även den mest matglada matredaktör’n. På Adria har de dock andra rätter på lunchen som till exempel en fantastiskt bra tonfisksallad, en vegetarisk (men oststinn) auberginegratäng, och så det jag fick i dag: kallvfärsbullar med tryffel, potatispuré och gröna ärtor.
När tallriken kom in såg det inte mycket ut för världen, men jag lovar er att detta var något som jag önskar att jag kunde plocka fram och äta varenda gång jag är i behov av riktig comfort food! Smakerna var så fina med de söta ärterna stekta med lök, den fina purén med parmesan och de stabbiga köttbullarna, precis så där kompakta och ofluffiga som jag vill ha dem! Luncherna här blir ganska kostsamma, min rätt och kaffe ca 160 kronor. Så det är ett något av ett ”just efter lön-ställe”.
Jag kommer även fortsättningsvis att äta mer asiatiskt än italienskt på lunchen men när jag ska slå på stort ska jag nog ändå gå hit! Extra plus för saffransbiscotti till kaffet, bara så där. Eller hörde hon vår diskussion innan om hur vi – om vi ägde en lunchkrog – skulle bjuda på något sött till alla som tog kaffe på maten, för då lämnar ju alla restaurangen glada och nöjda? I vilket fall som helst en bra grej.
Min fellow-bloggare Petter, Ploppes Table, fick en helt perfekt arabiata på Adria när vi var där.