Tacokväll + tips för matlagning i grupp
Att laga mat tillsammans i ett litet kök kan vara en svettig och jobbig uppgift – eller alldeles, alldeles underbart! Det hänger mest på upplägg och inställning. Här är mina bästa tips för en lyckad tacokväll och för att laga mat tillsammans.
Jag känner flera matlagare som på riktigt hatar att laga mat tillsammans med andra. ”Det blir bara stökigt, trångt, och ingenting blir klart samtidigt.” Lite kan det vara det att man tappar kontrollen över vad som sker i köket som stör vissa människor?
Själv är jag både för matlagning med andra och ensammatlagning som jag skrivit om här. Med ”grupp” menar jag med någon mer än mig själv. Två är också en grupp, som jag ser det. Och här är mina tips för att det ska gå smidigare att laga mat tillsammans.
Ta fram soporna!
Ett av det bästa tipsen jag läst är detta: ”Göm inte soporna!”. Fram med sopkorgarna så att alla enkelt kan komma åt dem utan att be någon dra in magen och flytta sig från skåpet under diskbänken. Ett annat tips är att ta fram allt ni behöver från start. Ja, det gäller ju även när du lagar mat själv. Att upptäcka att man behöver börja leta efter mjöl längst in i skafferiet samtidigt som du bränner löken i grytan är svintråkigt!
Och med ALLT menar jag även hushållsvåg, rivjärn, skärbrädor och så vidare. Vi har ett pyttelitet kök här i lägenheten så det kan bli fullt fort, men det är lika tråkigt att leta efter ett zestjärn eller en spritstyll när du har fullt upp med en massa bakning och matlagning, som att leta efter mjöl. Så ta fram rubbet!
Laga inte mat hungrig
Se till att det finns något att snacksa på och att alla har något att dricka. Ingen lagar bättre mat för att den är hungrig. Vid vår tacokväll har jag gjort i ordning allt som är riktigt tråkigt i förväg. Det vill säga att jag hackat lök, vitlök, salladslök (mise en place) och gjort bort en hel del gråtande vid diskbänken. När gästerna kommer så kan vi bara snabbt dra igång med det som faktiskt är kul med matlagningen.
Mikael och Victoria driver restaurang och har ett stort hus som de hyr ut i Rians, Provence, Maison Garney. De funderar på att börja servera tacos på fredagar och då blir jag så klart eld och lågor och vill att de ska komma hit och laga tacos med mig. Till Mikael som fyller år har jag köpt en fin tortillapress, preppat majsmjöl och heta såser från webbshoppen Andale som ni hittar här.
Hos oss ryms högst två pers vid diskbänken så jag brukar försöka göra en arbetsstation vid vårt lilla köksbord. Där får Mikael och Victoria starta tortillaproduktion. Jag steker dem sedan utan fett i stekpannan. Vi gör tacos med salsor, creamed corn, guacamole, pulled chicken och annat gott. Till matlagningen dricker vi en Tamarind Margarita. Länkar till alla recept här nedan!