Syrisk frukost – så funkar det
Jag har haft turen att hamna i ett höghus med många olika nationaliteter och väldigt trevliga grannar. En av dem är Raghda från Syrien som lagar fantastisk mat. I går fick jag testa en äkta syrisk frukost.
Ibland drar jag med mig Raghda till gymmet i svinottan. En bra morot är att jag lagar frukost åt henne efteråt. Då blir det min klassiska vardagsfrukost: stekt ägg, stekt rökt kalkon, små tomater, apelsinjuice, grovt bröd med smör, ost och gurka och stora mängder kaffe. När hon äter hos mig pratar vi om hur annorlunda de äter i Syrien. Syrisk frukost är väsensskild från min svenska stekta morgonmat.
Syrisk mat lik den libanesiska
– Syrisk mattradition är mycket lik den libanesiska, säger Raghda.
– Min son ville att jag skulle bjuda dig på en massa andra saker, men jag vet att du inte gärna vill äta lök och vitlök till frukost så nu har jag gjort en traditionell vardagsfrukost till oss. Så här äter vi innan vi ska gå till jobbet.
Precis som på den libanesiska restaurangen Oummi, som jag skrev om här, serverar Raghda mjuka tunnbröd, liba, som först doppas i olivolja och sedan i kryddblandningen zaatar. Zaatar är också namnet på syrisk oregano som är en av ingredienserna i kryddblandningen.
På bordet finns också labneh, avrunnen yoghurt, som serveras med olivolja och torkad mynta. Raghda gör sin själv.
– Det finns att köpa färdig på butiker i Skärholmen, men de innehåller majsstärkelse för att yoghurten ska bli tjock och det tycker jag inte om.
Oliver till frukost
Raghda köper marockanska gröna och svarta oliver som hon häller av vattnet från och sedan förvarar i olivolja.
– Det gör dem mjuka och saftiga. Sedan använder jag oljan från oliverna till mina kokta ägg.
De kokta äggen delas i fyra klyftor och kryddas med svartpeppar och chiliflakes. Olja från oliverna ringlas över och så äts ägget med libabröd. Hur gott som helst! Med hjälp av libabrödet äter du också labneh.
Halloumi är väldigt vanligt på frukostbordet i Syrien. Bredvid den ligger en nudelliknande flätost som man köper i stora glasburkar –moushallal.
– Den ligger i en saltlag så du måste skölja av osten i en sil innan du kan äta den. Annars är den supersalt!
Mammas marmelader
Raghda var nyligen i Syrien för att besöka sina föräldrar. När hon kom tillbaka hade hennes mamma skickat med henne hemmagjord marmelad. Den ena är syrlig och gjord på aprikos. Den andra är väldigt söt och gjord på pomerans.
– Min mamma älskar att laga mat. Hennes favoritfrukost är att äta halloumi med marmelad. I pomeransmarmeladen använder hon både fruktköttet i bitar och skalet som får ligga med och ge ifrån sig en massa smak.
Nymodigheter på frukostbordet
Nu har ju Raghda bott i Sverige ett bra tag så hon äter marmeladen på knäckebröd.
– Okej, det är inte syriskt med hårdbrödmacka, men det är ju så gott!
Och det är sant. Både den söta och den syrliga marmeladen passar geschwint på en knäckemacka med lite sesamfrön i. Till allt detta goda dricker vi svart te med ganska mycket socker i. Det passar perfekt. Jag skulle gärna äta syrisk frukost några dagar i veckan! (Tips!)
Härliga frukostar:)