Enklaste svampen att plocka – svavelticka, skogens kyckling
När kanadensaren Jacques flyttade in på mitt våningsplan fick jag lära mig en hel massa om mat och inte minst om allt ätligt som växer i skogen. På våra promenader mellan Sickla och Hellasgården visade han mig örter och blad som jag inte kommer ihåg nu, på grund av att jag inte tyckte att de var så goda. Men han lärde mig också att den knallgula svampen på eken vid busshållplatsen i högsta grad är ätlig. I min mening en delikatess!
Svaveltickan som kallas skogens kyckling växer på lövträd i södra Sverige. Här i Sickla växer den oftast på ek och gör sig bäst som smörstekt på en toast. Konsistensen är tuggig och kan visst påminna om kyckling om man riktigt vill. Smaken är mild, smörig och god. Den har inte alltid klassats som matsvamp i Sverige men alltid varit mycket populär i Nordamerika.
Svavelticka – bästa svampen att plocka
I ett av mina favoritradioprogram, ”Naturmorgon”, dissade svampkännaren Patrick Björk den gula svampen. Enligt honom smakar den ingenting. Det gör den visst det!
Dessutom är den så tacksam att plocka. Du behöver inte stå krum som en ostkrok med näsan i mossan för att finna den. Den växer ofta i ögonhöjd och med sin knallgula färg är den svår att missa. Dessutom är den så pass massiv att en enda svamp räcker till flera varma mackor! Bara plus för svaveltickan som jag ser det. Möjligen talar namnet emot den?
Det finns personer som får ont i magen av svampen och den ska aldrig ätas rå. Jag har aldrig förvällt den utan bara smörstekt den direkt och har inte haft problem. Men är du orolig ska du nog testa med bara en liten bit innan du kastar dig över svamptoasten.
Hej, tack för den fina info. Det hade varit intressant att testa en variant på Pinsa. Titta gärna på hem sidor om det låter intressant så kan vi hjälpa till att baka massor av härliga varianter, Hälsningar Markus. https://www.piseria.com/ http://www.pinsa-romana.se/