Svårt juryarbete i Chili Challenge
Förra helgen satt jag i juryn för Chili Chalange, en tävling där amatörer fick skicka in sitt bästa chilirecept och tävla om både ära och fina priser. Förutom jag var det kocken Christian Hellberg och Christian Midhed från Marabou som bedömde chilin.
Det var Marabou som arrangerade tävlingen och deras chokladkaka med chili skulle ingå i receptet. Alla finalister fick en årsprenumeration på Allt om Mat, ett presentkort på Griffins’ Steakhouse och en hel låda chilichokladkakor från Marabou. Vinnaren kommer dessutom att få sin chili på Griffin’s Meny och vara där och presentera den för gästerna.
De tre finalisterna kom till restaurang Griffins’ med sina köttgrytor och gjorde det sista piffet där.
De tävlande hade gjort tillbehör till sina grytor och jobbade bra med uppläggningen. Det är ju inte det lättaste att få en chili att se snygg ut!
Christer Söderberg, Anders Johansson och Ellen Lee var alla otroligt duktiga på att få ihop smakerna och få till en bra balans i sin chili. Christian Hellberg erkände vid något ögonblick att de alla hade gjort en bättre chili än hans egen. Vilket är stort!
Vi i juryn fick en svår uppgift när vi skulle kora vinnaren.
Studerande Ellen Lees chili, Damn Good Chili, hade en perfekt smak av kanel och hon hade bakat ett fint majsbröd som bröt av fint mot hennes tomat-, och rödvinbaserade gryta. Otroligt god!
Kemisten Anders Johanssons Black Metal Chili var mera likt den chili jag tänker mig med mörkt öl och oxbuljong. Dessutom kryddad med choklad och kaffe. Supergod!
Christer Söderberg stod till slut som vinnare med sin Cuttin’ Chris’ amazing mole- & goat chili with pickled chile & mexican totopos.
Han hade gjort en lammgryta som han i princip kryddat med en mexikansk mole-sås. Han var den enda som kokat sönder sitt kött till en köttgröt, vilket vi i juryn uppskattade. Hans fräscha tillbehör av stjälkselleri och mild getost lyfte chilin till nya höjder! En ny variant som ändå håller sig inom chilins ramar, tyckte vi. Den är också toppad med limezest, koriander och Christers egenodlade, picklade chili. Så jämarns gott! Om (när) jag lagar hans recept kommer jag att skippa den råa rödlöken och ösa på med lite mer koriander på toppen. Annars skulle jag säga att detta är en perfekt chili!!