Svamprisotto med spenat – recept och tips
Har du också turen att få tag på svamp vill jag tipsa om mitt enkla recept på supergod svamprisotto Du kan använda valfri svamp men jag tar trattkantareller som jag fått av stuggrannar. Du kan lätt göra risotton lakto-ovo-vegetarisk.
Den här risotton går att göra mer eller mindre vegetarisk. Det finns en vegansk parmesan som är ganska ok med tanke på att den är gjord på kokosfett. Men här väljer jag att använda kycklingbuljong och vanlig parmesan. Och stora mängder ost! Det kan inte bli för mycket parmesan, tycker jag.
Svamprisotto perfekt höstpyssel
Risotto är en enkel rätt att laga men ändå lite pysslig eftersom du måste stå och passa den och röra om hela tiden. Det är svårt att säga exakt hur mycket buljong som kommer att gå åt, det beror lite på spisplattor och ris. Det bästa är att smaka av då och då. Du vill att riset fortfarande ska ha en tuggig kärna men inte vara för okokt.
När du är nöjd med riset är det dags att vända i spenat, riven ost och stekt svamp. Resultatet ska bli en krämig svamprisotto med riktigt bra ostsmak och visst sting från svartpeppar. Det finns flera olika sorters ris som är perfekta för risotto, här använder jag Carnaroliris från Garant.
Sugen på en annan risotto? Här är mitt recept på Risotto med kyckling.
Svamprisotto med spenat
Utrustning
- Två stora stekpannor.
Ingredienser
- 350 gram trattkantareller rensade
- 2 msk smör
- 0,5 tsk salt
- 2 msk olja
- 1 schalottenlök finhackad
- 2 dl ris för risotto t ex Carnaroliris
- 7 dl hönsbuljong eller grönsaksbuljong (7 dl vatten + buljongtärning)
- 1,5 dl vitt vin torrt, oekat
- 175 gram babyspenat
- 2,5 dl parmesan finriven
- 0,5 tsk svartpeppar
- persilja
Instruktioner
- Smält smör och fräs svampen i en stekpanna. Salta.
- Hetta upp oljan och fräs löken i en annan stekpanna. Den ska brynas rejält.
- Häll riset i löken och rör om tills alla riskorn har olja på sig.
- Häll på kycklingbuljong, någon dl åt gången och låt koka in i riset.
- Häll i vinet och låt koka in, men det ska fortfarande finnas en del vätska kvar i pannan.
- Rör i spenaten och låt den sjunka ihop.
- Rör i osten.
- Blanda ner svampen. Peppra och smaka av
- Servera risotton med extra svartpeppar och parmesan. Garnera eventuellt med lite persilja.