Surströmming – tillbehör och tips för en lyckad skiva
En surströmmingsskiva är årets mest lättfixade fest. Allt du behöver göra är koka potatis och hacka lök. Jag vill ändå tipsa om några saker som är bra att tänka på när du ska bjuda på surströmming.
I år blev det en surströmmingsskiva på tre personer på grund av orsaker. Det går finemang. Jag har haft skiva på tu man hand med min vän Kris och även detta fungerade mycket fint. Jag har en kompis som säger: Allt som behövs för en fest är fler än en person, alkoholhaltig dryck och så hög musik att man måste skrika. Det behövs varken sprit eller hög musik för att det ska bli fest men jag tycker ändå att det är en rolig regel.
Surströmmingspremiär 2020
Eftersom vi är lite tidiga, årets surströmming släpps först torsdag den 20 augusti, får vi testa några av fjolårets burkar. Uppe i norr har de visst tjyvsläppt burkarna redan men nu bor vi i Uppland och får stå vårt kast. Det var barndomsvännen Amelies pappa som var snäll och åkte runt för att finna fjolårets surströmming till oss.
Pappan hittade tre sorter, Kallax hela strömming, Kallax filéer och Oskars hela. Som de norrbottningar vi är vill vi gärna att Kallax ska vara den godaste alla år. Kallax är helt klart god och eftersom vi börjar med den får den genast fem gafflar av mig. Men min andra klämma med Oskars surströmming är ÄNNU godare! Det blir tre röster på Oskars. Det är mycket mer drag i smaken i Oskars surströmming. Jämfört med den är Kallax väl mild. Perfekt för nybörjare bestämmer vi.
Tredje klämman gör vi med Kallax filéer men de är tyvärr på tok för salta. Vi går tillbaka till de hela firrarna. Kallax fiskar är små. Oskars är stora och fulla med rom. Många tycker att romen är den godaste delikatessen på en surströmming. Den är mycket salt och liksom … ganska fantastisk faktisk. Men fisken har fler nyanser i smaken tycker jag.
Min klämma – god men inte fotogenisk
En vacker klämma (Amelies och Tomas) görs med skivad potatis, bitar av strömming, hackad rödlök och gräddfil. Min klämma gör jag med tunnbröd, smör, mosad potatis och pyttesmå bitar av strömmingen, jag använder fisken mer som en krydda. Förr åt jag bara fisk och potatis med kniv och gaffel. Men nu har jag kommit på att detta är det godaste och det som jag mår bäst av dagen efter. Lite strömming, mycket potatis och smör. Gräddfil och lök vill jag inte ha. Men snygga blir de tyvärr inte klämmorna.
Stoppa pressarna! Mitt när jag sitter här på altanen och skriver detta så kommer ett bud med en stor lastbil. Det är från Lule Grafiska. Har någon sett mina visitkort och bestämt sig för att ta saken i egna händer och hjälpa mig? Nej! Det är årets version av Kallax hela surströmming som budats ända hit ut till Ola med lite lök, tunnbröd och mandelpotatis i samma låda. WOOOOOP! Nu blir det ju minst en skiva till här i stugan innan hösten är över oss!
8 tips för en lyckad surströmmingsskiva
Lokalen
Se till att duka upp festen på ett ställe där du kan vädra som en galning. Men utan att det blir fult av flugor, mygg eller getingar. Vissa äter ute, och det fungerar dåligt här i Ola på grund av flugor, men väldigt bra hos vänner som spänt upp ett gigantiskt getingnät över hela sin dansbanestora altan.
Men ni förstår principen. Helst ska ingen behöva sitta och fäkta med sin klämma utan bara kunna njuta i lugn och ro av sin strömming. Obs! Även om doften är ganska extrem vädras den ut på någon timme.
Tunnbrödet
Tunnbrödet är mycket viktigt. Jag föredrar det hårda framför mjuk riska. Det får inte vara för sprött. Det som min vän Amelie kommit fram till är det absolut bästa för ändamålet är Gene Tunnbröd. Det är liksom lite segt. Det står till och med emot en bra mosning av potatis ovanpå! Så jag kan bara hålla med. Hädanefter är det Gene från Polarbröd som gäller vid surströmmingsskivan.
Hur öppnar jag bäst surströmmingsburken?
Öppna surströmmingsburkarna under vatten. Vi tar en hink med vatten i och öppnar där. Det kritiska är när du ska ner med konservöppnaren. Det första hålet du gör i burken kan lätt orsaka en kaskad av spad. Ingen vill ha det på sina kläder så det kan bli en ganska tråkig start på hela surströmmingsskivan. Saknar du hink och vatten? Ett annat tips från Amelie är att ta en sopsäck och klippa hål för huvud och händer och öppna i friska luften iförd säcken.
Potatisen
Är man från Norrbotten vill man verkligen att det ska vara mandelpotatis till surisen. Men får du nu inte tag på detta är ju egentligen all potatis mosad med smör väldigt god. Mandel är ganska torr och smulig i konsistensen, och har söt smak. Med andra ord som gjord för att mosa på ett tunnbröd med mycket smör och lägga supersalt fisk på. Den sjuds försiktigt med skalet på för att hålla ihop.
Drycken
Öl och nubbe hör till på en suströmmingsskiva. Jag vill gärna dricka snaps, sjunga snapsvisor och skåla. Men jag har även ätit surströmming på Tennstopet på lunchen och det gick bra att sjunga helt utan snaps och med alkoholfri öl i glaset. Jag har ganska små snapsglas här i stugan så att vi kan testa flera sorters snaps. OBS! vi kör inte heller någon helan går-stil utan biter av nubben. Till snaps tycker jag att folköl eller alkoholfri öl passar geschwint. En välkyld lager eller pilsner blir bäst.
Vilken nubbe passar till surströmming
Vad gäller snaps tycker jag att de som är lite fatlagrade eller avrundats med sherry passar bäst. De helt klara som O.P. original dricker jag hellre till sill. Surströmming är ju inte bara salt utan har en väldigt mustig smak och en helskottas massa umami. Så tänk på det när du väljer snaps.
Hur gör man med ost?
Vissa vill ha skivade tomater på sin klämma, andra kanske vill ha lite ost? Det bästa är att komma överens innan om vad som bör finnas på bordet på en surströmmingsskiva. Och är du galen i ost kanske du bara kan ta med en bit för säkerhets skull. På vår lilla skiva har Amelie med sig en Västerbotten som vi skär i stavar och äter som snacks till våra klämmor.
Blanda inte ihop festerna!
Jag har faktiskt flera gånger i livet hamnat på den märkliga kombinationsfesten: surströmmingsskiva och kräftskiva. Jag har alltid valt surströmming och tyckt väldigt synd om de som lagt ner pengar och energi på sina kräftor.
Faktum är att ingenting förutom surströmming passar riktigt bra i surströmmingsdoft. När jag var liten och fick äta varmkorv i den lukten var det ett snabbt sätt att få in mig på att börja äta surströmming. Varmkorven smakade bara för underligt. Det enda jag kan tänka mig som går hyfsat bra i doften är matjessill. Men som sagt: hyfsat bra. Inte perfekt.
Tillbehör på en surströmmingsskiva
- Smör och tunnbröd, hårt eller mjukt
- Kokt potatis
- Gräddfil
- Hackad lök
- Öl. Folköl eller alkoholfri om du serverar nubbe. Man blir väldigt, väldigt törstig av surströmming!
- (Skivade tomater och ost för dem som vill ha det)