Stellagalan 2020 – här är alla vinnare
I går var det en annorlunda Stellagala som jag fick vara med om på restaurang Omaka i Stockholm. Stella jobbar för att lyfta alla fantastiska kvinnor i mat-, dryck, och bakbranchen. Här är vinnarna.
Att mingla på en glittrig Stellagala 2020 är en svår sak. Men arrangörerna har gjort sitt yttersta för att få galan att kännas glammig och härlig trots allt. Och de lyckas! Att få vara med på härliga Omaka restaurang och dricka deras goda öl, mingla lite lagom med lagom många människor och sedan få se hela prisutdelningen på storskärm. Det fungerar finfint!
Känslor som går genom rutan på Stellagalan 2020
Alla vi som är på förhandsvisningen av galan känner med pristagarna när vi ser dem bli både rörda och snopna över sina utnämningar, känslorna går genom rutan. Som när Hederspriset delas ut till Katarina Westlund från Dackeskolan i Mjölby. Intet ett öga är torrt!
Jag hejar stenhårt på att Zeina Mourtada med fantastiska bloggen Zeinas Kitchen ska vinna i kategorin Stellamedia. Och det gör hon också. Stort hurra för det! Missa inte Zeinas fantastiska blogg och hennes lika fina kokböcker.
Läs mer om Stellagalan här på deras egen hemsida.
Pristagare Stellagalan 2020:
STELLABAGARE
Moa Brink – Nya Lundbergs, Stockholm.
”Denna generösa och djupt hantverksskickliga bagare har många egna tävlingsmeriter. Hon har också inspirerat och utvecklat nästa generations bagare genom att framgångsrikt coacha juniorbagarlandslaget och hon har utvecklat branschen genom sin roll som domare.”
mail: moa.brink@gmail.com
mobil: 070-682 20 87
STELLABARTENDER
Hanna Oscarsson – Cadierbaren, Stockholm.
”Med denna bartender bakom disken utlovas noggrannhet och hög precision. Hon har en sällsynt smakbegåvning och briljerar alltid med sin flinkhet, sin kunskap och sitt tålamod. Hon uppvisar stor människokännedom hanterar alltid gästen med vördnad.”
mail: hannanellyoscarsson@gmail.com
mobil: 076-272 03 56
Årets Stellakock jobbar på Fotografiska
STELLAKOCK
Elvira Lindqvist – Fotografiska, Stockholm.
”Med ödmjukhet och målmedvetenhet har denna kock axlat sin hållbara filosofi och visar oss hur vi kan ta vår bransch in i framtiden. Hon har ett klimatsmart avstamp i all sin matlagning och visar att morgondagens ledord är minskat matsvinn.”
mail: elviralindqvist@gmail.com
mobil: 070-598 57 25
STELLAKONDITOR
Frida Leijon – Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala.
”Denna konditor har med målmedvetenhet, företagsamhet och kreativitet skapat ”uppländsk magi” bland socker och mjöl. Hon räds inte nya uppgifter och utmanar ständigt sig själv för att nå nästa nivå. Svenska och närproducerade råvaror står i fokus. Perfektion är mottot.”
STELLAMEDIA
Zeina Mourtada – Zeinas Kitchen, Stockholm.
”Med stor matglädje och en gedigen förståelse för vad en hemmakock klarar av och önskar, har hon blivit en av Sveriges mest älskade matprofiler. I hennes färgglada matvärld finns inga gränser. Hon bryter ny mark och visar att kvinnor av alla slag har en självklar plats i rutan.
STELLAMENTOR
Maria Pettersson – ordförande i Svenska Kockars förening och lärare på Dackeskolan i Mjölby.
”Rak, tydlig, tuff och samtidigt anspråkslös. Med ett stort mått ödmjukhet och människokännedom manövrerar hon svåra situationer och vänder dem till det bättre. Hennes pedagogiska personlighet gör det lätt att förstå hur hon har fått flera tunga ansvarsområden på sitt bord.”
STELLASERVIS
Ilona Freudenthaler- Kungsportshuset Matbar/The Concept, Göteborg
.
”Med ett stort omtänksamt hjärta, snabba steg och utomordentlig organisationsförmåga är hon ett rutinerat matsalsproffs. Varje gäst är ges unik service och förvaltas på ett exemplariskt vis.”
Årets Stellasommelier jobbar på Agnes
STELLASOMMELIER
Emelie Zung Hee Svensson – Restaurang Agnes, Stockholm.
”Med nyfikenhet och engagemang har denna sommelier byggt upp en unik vinkällare med en genomtänkt blandning av små och stora, kända och okända producenter. Här kan alla gäster få sitt. Med kunnighet, ödmjukhet och ett enormt driv är hon en förebild för framtida sommelierer och krögare.”
STELLAHEDERSPRIS
Katarina Westlund – Dackeskolan, Mjölby.
”Med sin pedagogiska personlighet och sitt uppmuntrande sätt guidar hon nya förmågor till framgång i restaurangköket. Mångårig erfarenhet från branschen både som kock och krögare samt kompetens och medmänsklighet ligger till grund för framgången.”
SUZANNE WOHLINS STIPENDIUM
tilldelades Pernilla Elmquist, kock och ägare till Nordic Streetfood i Malmö.
Stipendiets syfte är att ge en engagerad kvinna med framtidstro i Restaurangbranschen möjlighet att förkovra sig antingen genom kurser eller praktik eller andra utvecklande projekt!
Sök stipendiet här