Sojaprovning med Kikkoman på TAK
Soja är en av mina favoritsmaksättare. Geniet som kom på att majonnäs och soja blir en utmärkt sås borde få pris! Eller att brynt smör med lite soja blir helt underbart gott! Jag har testat sojor från Kikkoman och avnjutit en underbar fyrarättersmeny med några av Frida Ronges och TAK:s signaturrätter.
Stämningen är hög när vi, ett 30-tal matskribenter och andra som jobbar med mat, slår oss ner i ett chambre separé uppe på mysiga TAK, Frida Ronges asiatiska krog med Stockholms bästa utsikt.
Det är Kikkoman som bjudit in till sojaprovning, men vi testar förutom soja också en färdigblandad vinäger till sushiris (su) och en sås till poké bowl. Det blir så klart jämarns salt att prova soja som den är. Men det är också väldigt spännande. Frida Ronge tycker att original-Kikkoman är den mest användbara.
Här hemma lagar vi många sorters asiatisk mat och då tarvar det en hel del olika sojasorter. Kikkoman gör japansk soja. I den ska det bara vara fyra ingredienser: sojabönor, vete, vatten och salt. Jämfört med den kinesiska är den japanska rinnigare och ljusare till färgen. Kikkoman lagrar sin soja sex månader på fat. Kikkoman är världsledande inom soja och säljs i 100 länder. den soja vi köper i Europa är producerad i Nederländerna.
Kikkoman har sedan länge en soja med mycket mindre salt i en flaska med grön kork. Kikkoman Less Salt innehåller 43% mindre salt än i originalet. Den är en av mina favoriter till sushi och sashimi. De har också en helt glutenfri soja. Den färdigblandade sushi-vinägern fungerar utmärkt till snabbpicklade grönsaker. Den kommer jag att köpa hem!
När vi kommer till min favorit, ponzu-sojasåsen, skulle jag kunna shotta hela glaset. Jämfört med de andra sojorna blir detta en frisk fläkt. Citrustonerna i denna soja gör den till en superingrediens att ha hemma. Jag marinerar gärna lax i den, som här:
Recept på asiatisk laxsallad
En bra soja är ett måste i varje hem. Vilken du väljer är en smaksak, men om du tycker att original-Kikkoman är för salt till din sushi, kan du alltid blanda ut den med lite vatten. Du måste inte ha fem olika flaskor hemma.
TAK ett perfekt ställe att testa soja
En av anledningarna till att detta event är fullsatt trots kvällstid i slutet av november är valet av lokal. Få matintresserade människor tackar nej till en middag på TAK. Frida Ronges underbara tolkningar av japansk mat är något jag gärna upplever många gånger!
Denna kväll då fokus är på soja, var det extra enkelt för Frida att sätta ihop en meny.
– Det var ju liksom bara att välja från menyn. Allt vi serverar passar ju till soja, eller innehåller soja! berättar Frida Ronge.
Vi får först en doftande misosoppa med rökt smak av böckling. En rödingtataki serveras med färgglad och salt forellrom. En underbar liten råbiff äts med kapris, rödbetor och sojamarinerat ägg – det måste jag prova göra själv! Ägget alltså. Huvudrätten är en torsk med potatis, pumpa och smörsås med soja. Kvällens bästa är ändå crème brûléen med soja i. Så ofantligt god! Nästan för god faktiskt.
Jag ska testa Fridas Soja-crème brûlée
Receptet på Soja-crème brûlée finns i Frida Ronges bok Rå som sushi. I receptet är allt, på kockars vis, angivet i gram, 35 gram soja, 80 gram ekologisk äggula… Nå jag ska ändå testa att göra den! och kanske försöka göra ett recept som inte är bara i gram, även om det blir mest precist.