Snart öppnar Omaka Bryggeri och restaurang
I den stora betongklossen som en gång var Arkitekturskolan men nu (av vissa) kallas A House kommer du att hitta Omaka Bryggeri och restaurang. Hedda Spendrup är bryggmästare och jag var där och smakade tre nya sorter från innovationsbryggeriet.
En kan tycka vad en vill om detta hus på Uggelviksgatan 2 på Östermalm i Stockholm. För mig är det som att ett gigantiskt rymdskepp av betong landat mitt i allt det vackra, östermalmska, och det är inte så lite fascinerande. Nu försöker jag föreställa mig hur den nya restaurangen med modern konst kommer att te sig. Ett bryggeri i de här lokalerna känns i alla fall klockrent. Jag hoppas att de får till ett lagom industriellt mys i själva restaurangen.
Nu när vi journalister får komma hit är lokalen helt urblåst och vi får gå på plankor för att inte paja det nymålade golvet. En trappa ner står de magnifika ståltankarna och just nu är tio olika ölsorter på gång. Hedda Spendrup är bryggmästare här och hon tar oss med på en provning med tre nya ölsorter. Vi börjar med en som är inspirerad av drinken Bellini och innehåller vit persika. Frisk och fruktig – perfekt en varm sommardag och försvinnande god!
– Den här tänker jag mig som en föröl, innan man sätter sig till bords, Säger Hedda Spendrup.
Omakas första öl är en pilsner och har fått namnet Mother. Moderölen är en torr, krispig och med ganska hög beska. Den tredje ölen vi får smaka blir min favorit. En mycket mörk öl med tydliga toner av hallon och svarta vinbär. YUM! Hur god som helst!
– Här på Omaka kommer inte att prata mycket om olika humlesorter. Vi vill att alla ska komma hit, även de som säger att de inte tycker om öl, eller inte är så intresserade. Här vill vi kunna erbjuda dem något som de smakmässigt gillar. Att utgå från smakerna, och inte från öltyper är viktigt för mig, säger Hedda Spendrup.
Den öl som bryggs här kommer att säljas till restauranger och via Systembolaget. Men från och med april kan du alltså gå hit till restaurangen och testa ölen också. Det tänker jag göra. Vi får inte veta så mycket om maten som ska serveras, mer än att den ska vara lätt att matcha med öl, eller kanske att man till och med specialanpassar en öl till en maträtt.