Snart februari och dags för rosé!
Sydafrikanska vinhuset Drosty-Hof väljer att lansera ett rosévin nu i januari. Det säljs i 3-litersbox i Systembolagets Beställningssortiment.
Rosévinet går emot den starkt rådande trenden med torra, mycket ljusa roséviner som vi sett de senaste somrarna.
Det gör också att det här vinet känns riktigt lockande nu i vintermörkret. Perfekt till kycklingrätter men jag kan även tänka mig att det passar till många asiatiska rätter.
När vi fick testa det var det Christian Hellberg på Griffin’s Steakhouse som hade gjort de utmärkta rätterna till. Min favoriträtt på Griffin’s har alltid varit råbiffen med sesamfrön, chilidip och sojastekt shiitakesvamp. Här hade de gjort en variant på den, men som man ofta serverar råbiff nu, som lite utspritt hack på tallriken. Det spelar ingen roll vilken form råbiffen har. Den är bara så makalöst god – alltid!
Dessutom hade de gjort en ny version av en rätt de hade när de öppnade som jag inte heller kunde gå förbi i menyn. Det var tonfisk och vattenmelon skurna i lika stora kuber med en tryffelmajonäs till. Sagolikt! Nu hade man skurit allt i lite för små bitar (tyckte jag) men smakerna finns ju där ändå. Alla recept kommer att läggas upp på Drosty-Hofs Facebooksida.
När det blir säsong för vattenmelon kommer detta att bli min paradrätt!
Jag har aldrig brytt mig om rosévin. Jag har alltid hejat på vitt vin. Men nu när vi satt där och provade så inser jag att rosévin är perfekt för mig som helst inte dricker rött vin. Det är kallt, man vill göra långkok, man vill äta mustigare saker än asiatisk nudelsallad med räkor. Och vita tyngre viner tja.. de passar ganska bra till de kryddigare rätterna men de passar inte helt perfekt. Det är ju rosé jag ska dricka till kycklinggrytan! Polletten härmed nedtrillad.
Drosty-Hof rosé kostar 159 kronor och har nummer 75443.