Snabba fiskgrytan – perfekt i julstöket!
Det här receptet hittade jag på för att jag behövde en snabb, god och enkel fiskgryta att laga i stugan. Men den passar så klart bra för alla som vill ha en lyxig fiskgryta med juliga smaker som går snabbt att laga!
Tredje advent hade vi bokat hela helgen för julpyssel i stugan. Där brukar dagarna rulla på rätt bra ändå med att hämta vatten och ved, skotta snö, att diska är ett litet projekt i sig. Så lägger man till några promenader, bastu, vinterstudion och byggande av chokladhus och tillverkning av vimplar så är helgen helt enkelt full.
Därför hittade jag på den här snabba fiskgrytan som blev så pass god att jag nu vill dela med mig av receptet. Men smak av saffran och apelsin passar den också extra bra mitt i julstöket! Skippar du julpyssel helt kan du ändå satsa på att testa denna goda fiskgryta. Det enda som tar tid är att hacka lök, fänkål och potatis. Resten fixar sig själv!
Snabba fiskgrytan med saffran och apelsin
Till 4 personer
Tid: ca 30 minuter
1 msk neutral olja, t ex solrosolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 pkt saffran (à 0,5 g)
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
400 g krossade tomater
2 tsk chiliflakes
1,5 tsk salt
1/2 apelsin, rivet skal och saft
4 potatisar, i små bitar
1/2 fänkålsstånd, finhackat
1/2 dl smetana
300 g fryst torsk och lax i kuber (halvtinad)
ev dill till garnering
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en gryta. Tillsätt saffran och fräs en stund till.
- Tillsätt buljong + vatten, tomater, chiliflakes och salt och koka upp. Riv i apelsinskal och pressa i apelsinjuice.
- Häll i potatis och fänkål och koka under lock tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 minuter.
- Rör i smetana och smaka av. Tillsätt fisken och sjud tills den är genomkokt 5-7 minuter. Garnera eventuellt med lite färsk dill och servera genast.
Tack vare min superenkla fiskgryta, som dessutom är jättegod, fick vi pysslat en hel massa i stugan. Jag vill dock varna er som funderar på att bygga chokladhus från Marabou. Chokladen måste vara minst rumsvarm för att inte spricka när du skär ut fönster och dörrar. Efter att vi hade spräckt några chokladkakor gick vi över till glittrigt pynt istället och åt chokladen till. Det funkade också bra, när vi väl fått kläm på att en måste vara snabb när en använder limpistol!