Snabb pho med kyckling – vietnamesisk nudelsoppa
I mitt recept på Snabb pho med kyckling gör jag en enklare variant av den vietnamesiska nudelsoppan. Här använder jag färdig buljong som jag kryddar upp. En fräsch värmande soppa som du gör med grillad kyckling.
Gå till receptJag börjar med att påpeka att detta är en variant av den klassiska vietnamesiska soppan pho. Precis som med Ramen kokar man egentligen buljongen på kött med ben, massor av kryddor och lök. Men precis som med ramen går det också att få till en underbart god soppa trots flera smidiga genvägar. Det blir inte en äkta pho, men det blir väldigt gott.
Här använder jag hel grillad kyckling, köpt i butik. Men har du egengrillad kyckling eller kycklingfiléer du vill använda så går det mycket bra. Du kan antingen koka dem i saltat vatten och sedan strimla dem, eller grilla dem/steka dem i ugnen eller i stekpanna. Huvudsaken är att de är minst 70 grader.
Använd färska örter efter behag i din pho
Jag använder koriander och mynta i min soppa, för det var det som fanns. Hade jag hittat thaibasilika hade jag definitivt använt det också. Du tar det du tycker är godast och låter eventuella matgäster krydda hur de vill. Örterna kokar inte med utan dem lägger du på sist av allt.
Jag minns första gångerna jag åt pho. Jag tänkte att kockarna missat att krydda soppan. Tills jag insåg att man kryddar den själv med örter, pressad lime, chilisås och ev mer fisksås. Det är en mycket fräsch soppa tack vare färska örter och lime.
Slipp sladdriga nudlar, kör med tallriksservering
När det kommer till nudlarna så gör jag precis som när jag serverar ramen, jag bottnar varje skål med nudlar, morot, böngroddar och kyckling och häller sedan på buljongen så att alla får samma mängd av allt. Det hindrar inte att folk får mer mat sedan (om det finns kvar) men det förhindrar att du får en massa buljong med sladdriga nudlar kvar som rest. Jag vill ha spänstiga platta risnudlar i min pho och ska du värma upp buljongen på nytt med nudlarna i så blir de allt annat än spänstiga.
Jag har aldrig fått pho med jordnötter på någon restaurang, men jag såg det i ett recept och tycker att nötterna tillför mycket, både knaper och smak. Jordnötterna ställer jag dock fram som frivillig topping. Chilisås tar man den man har hemma, i detta fall blev det amerikansk Tiger Sauce. Det funkar hur bra som helst. Huvudsaken är att såsen har rejält sting.
Nudelsoppor är goda och mättande, men att äta dem med värdighet eller läppstift i behåll kan du bara glömma. Därför är det av största vikt att du serverar soppan tillsammans med generösa servetter.
Snabb pho med kyckling – vietnamesisk nudelsoppa
Ingredienser
Buljongen:
- 2 hönsbuljongtärningar
- 3 liter vatten
- 1 stor Ingefära i 5 mm skivor
- 2 vitlökar, solo i klyftor eller 6 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar i klyftor
- 2 citrongräs i bitar, bankade
- 2 msk fisksås
- 2 lime pressade
I skålarna:
- 180 gram risnudlar helst platta, kokta och spolade i kallt vatten
- 1 grillad kyckling i bitar
- 1 stor morot i strimlor
- 100 gram färska böngroddar
Till servering:
- Jordnötter
- Chilisås
- Mynta
- Koriander
- Thaibasilika
- Limeklyftor
Instruktioner
- Börja med buljongen. Koka upp vatten med hönsbuljong, ingefära, vitlök, schalottenlök, citrongräs (obs banka bitarna med en tung kastrull eller liknande innan). Låt koka i minst 30 min. Det gör ingenting om det blir längre.
- Rensa kycklingen och dela i munsbitar. Koka nudlarna och spola av i kallt vatten.
- Strimla moroten fint, gärna med en strimlis el dyl. Har du inget strimmeljärn kan du riva den grovt ist.
- När buljongen kokat minst 30 min smaka av med fisksås och lime.
- Bottna varje skål med nudlar, morot, böngroddar och kyckling.
- Ös upp het buljong i skålarna.
- Servera soppan med färska örter, jordnötter, chilisås och extra limeklyftor. Glöm inte servetterna!