Smörgåstårtor och smörrebröd – ny kokbok
Från kvinnan som fick mig att börja baka bullar med sin bok Bara bullar – en bakläxa, kommer nu nästa viktiga bok – Smörgåstårtor och smörrebröd. Jag har läst den och tycker till.
Birgit Nilsson Bergström är författaren bakom kok- och bakboken Smörgåstårtor och smörrebröd, men också kvinnan bakom Hembakningsrådet. Som hon skriver är brödet ryggraden och fyllningen själva kroppen. Så lika mycket plats ges åt olika sorters passande brödrecept som till fantasifulla fyllningar och dekorer.
Från klassiker till nyskapande smörgåstårtor
Eftersom jag är galen i smörgåstårta kan man tro att jag ska kasta mig över en bok om dem. Och det stämmer! Sedan sitter jag och läser i Smörgåstårtor och Smörrebröd om de mest fantasifulla kreationer samtidigt som jag drömmer om den mest klassiska smörgåstårtan med allt på. Ibland även en variant med enbart gravad lax och räkor, men aldrig, aldrig längtar jag efter en italiensk smörgåstårta på focaccia, eller en med rostade rotsaker på. Jag äter helt enkelt inte smörgåstårta tillräckligt ofta för att behöva någon variation. Jag är ganska tråkig på det sättet.
En kokbok för den djärve smörgåstårtebakaren
Den här boken är för dig som inte är tråkig. Du som verkligen vill tänja på gränserna och kasta dig ut i det fantastiska universum av allt som kan kallas för smörgåstårta. En bok för er som behöver – och VILL göra många olika sorters smörgåstårta. Här finns dessutom en mängd lockande smörrebröd för mig. Där är jag också ganska konservativ, men det gör ju inget eftersom det blir en massa olika sorter i alla fall.
Smörrebrödsfavoriterna finns med
När jag väl får chansen att äta smörrebröd missar jag inte den med någon slags pastej och buljonggelé på. I olika variationer, men alltid med pastej och kött, ska detta vara veterinärens smörrebröd. Här i boken Smörgåstårtor och smörrebröd serveras den med picklad svamp och betor. MUMS! När kan jag få ett sådant med en kall god öl till?
Boken är perfekt för dig som vill ha inspiration till dina smörrebröd och tips och trix på hur du bäst lyckas med din smörgåstårta. Saker som låter självklara när jag läser dem, som: skär ingredienserna smått så att det är lätt att skära tårtan. Är ju helt uppenbarligen inte självklara. Det vet alla som försökt skära, eller bita av en väldigt lång bit parmaskinka med värdigheten i behåll, och misslyckats.
De fina fotografierna i boken har Åsa Dahlgren tagit. Jag tycker inte att omslaget speglar hur fin boken är inuti. Det är något med förlaget Semic och att klämma in så mycket som möjligt på kokboksomslagen. Men tänk om de bara tagit den här fantastiska bilden av alla goda smörrebröd. Då hade jag köpt den direkt!
Är du mer intresserad av sötebröd? Här har jag skrivit mer om Birgit Nilsson Bergströms bok Bara bullar – en bakläxa.