Gamla kokböcker avslöjar hur smörgåstårtan såg ut 1960
På loppis kan du passa på att fynda gamla kokböcker. Det är spännande att se hur de fotade maten, vilka kryddor de hade tillgång till och inte minst: hur en smörgåstårta såg ut år 1960!
Jag kanske hade trott att vi skulle spara pengar genom att spendera alla våra helger ute i stugan på landet. Men nej så funkar det inte. Trots att vi inte spenderar stålars på krogen och äter på restaurang finns det andra saker att köpa och göra på vischan.
Är det inte säsong för att skaffa dyra bärbuskar och andra grödor att ha ihjäl, så är det med all säkerhet säsong för loppis. Det är det nämligen alltid i Uppland. Året runt kan man ta en biltur och på kort tid åka förbi minst fem loppisar.
Svårt att inte köpa kokböcker
Nu har vi ju redan fyllt stugan med prylar, porslin och barometrar, så det är en in – en ut som gäller. Det finns dock några saker som inte berörs av den regeln. Det ena är serietidningar och det andra är gamla kokböcker.
Jag har mycket svårt att gå förbi en kokbok från 1950- eller 1960-talet. Det brukar inte heller vara kokböckerna ruinerar mig. Tilltalet i böckerna är ofta uppfordrande och pekpinneaktigt. Alltid helt riktat till kvinnan i hemmet. Hon skulle ju se till att alla hade det bra och åt nyttigt, samtidigt som hon hade koll på ekonomin. Tipsen på hur hon ska spara pengar och tid är otaliga.
Begränsade ingredienser
Mathistoria är så fascinerande och som matjournalist kan jag så klart häpna över hur matfotografiet utvecklats under åren. Men allra mest tänker jag på alla de ingredienser som vi tar för givna i dag, som inte fanns då. Bara kryddorna som används i kokboken från 1954. Så begränsande!
Att man förenklade med konserver och halvfabrikat känns också så fint och modernt i böckerna. Ge mor lite mera tid – köp Marsáns vanlijsås på pulver!
Ingen majonnäs i smörgåstårtan!
Det som kanske gjort mig mest snopen på sistone är hur smörgåstårtan såg ut 1960. Den är … platt! Och var är majonnäsen? Jag skulle behöva en Richard Tellström med mig mest hela tiden så att jag kunde få svar på mina viktiga frågor. NÄR började man ha majonnäs på smörgåstårtan?
Obs! Richard Tellström är inte bara klok. Han är snabb också. På Facebook lämnar han den här utbildande kommentaren:
”Så fina böcker och smörgåstårtor. Just sådana där smörgåstårtor i bara en våning, och inte sällan gjorda på Hönö-kakor eller liknade bröd, kom redan på 1940-talets andra halva. Det fanns dubbelsmörgåsar (sandwich) innan dess så den första smörgåstårtan kunde ha gjorts i två eller tre våningar på en gång. Men det var för djärvt så den behövde det här ”enkelsteget”, nästan som en smörgåstårtspaj, i några år innan den reste sig på höjden. Men flervåningstårtan kom rätt snabbt. Den första fyllningen tillbaka på 1940-talet var oftast med smaksatt rört smör (ganska ofta grönfärgat!) men majonnäsen kommer samtidigt.”
Tomas har en idé om att vi ska gå igenom alla recept i Elektro Helios kokbok från 1954 men jag är tveksam. Kanske testar vi ändå någon liten fisksufflé och lägger upp här på bloggen sedan. Jag känner också att jag inte kan undanhålla följande recept (och bild) som också kommer från Husmoderns almanack. Ost och ananas i samma rätt! Passar som lunch, eller istället för kakor när syjuntan kommer, eller som vickningssmörgås. Bara en sådan sak som att man hade vickning. Varsågoda!
Jag funderar nu över klicken ”färdigblandad tomatketchup”…
Till skillnad från … ja, vad? Tomatketchup du rör ihop själv?
Frågorna hopar sig.
Ja alltså så tänker ju jag! Efter att du rullat din egna senap med kanonkulan. Men här har vi förenklat lite…