Smashed potatoes – recept och tips
Den 26 oktober var det dags att fira potatisens dag. Jag kan fira den nästan varje dag då jag älskar potatis, men på själva dagen gjorde jag Smashed potatoes på grillen och det är ett underbart tillbehör till… ja allt! Här är ett superenkelt recept som går att variera hur mycket som helst och fungerar lika bra i ugnen som på grillen.
Vi åt dessa fina potatisar till kyckling som vi marinerat och sedan grillat och en het chilibearnaise. Smashed Potatoes är lika perfekt till fiskrätter, lamm eller som en egen vegetarisk rätt – då får det gärna vara rejält med smält ost på! Älskar du timjan så kryddar du förstås med timjan. En av de bästa grejorna med potatis är att den går att variera hur mycket som helst.
Vi har grillen framme på altanen i stugan året runt så vi lagar gärna mat på den, men de här potatisarna blir precis lika goda om du gör dem i ugnen. När de är klara blir det en hel del smält smör på folien så se till att inte sticka hål i den.
Smashed Potatoes
Utrustning
- Aluminiumfolie
Ingredienser
- 800 gram potatis cirka
- 1 vitlöksklyfta liten, finhackad
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk Chiliexplosion från Santa-Maria
- 50 gram smör
Instruktioner
- Tvätta och koka potatisen hel i cirka 20 minuter, tills den är genomkokt.
- Slå på grillen eller sätt ugnen på 225 grader.
- Låt potatisen svalna en aning. Ta upp den på en stor bit folie. Ta en stekspade och platta till (smasha) varje potatis så att den går sönder något.
- Strö över vitlök, salt, chili och små bitar av smör på potatisen och gör ett öppet paket av folien.
- Baka på grillen eller i ugnen i cirka 15 minuter.
Det här är det godaste jag vet!