Sluta genast prata om manliga och kvinnliga smaker
Kan jag få en könlös drink tack.
Jag har en inbyggd radar som är direkt kopplad till taggarna utåt så fort någon nämner att en produkt ”vänder sig till den kvinnliga marknaden”. Samma alarmsystem går igång då bartendern förklarar att ”Det här är en spritstark, grabbig drink”. Är jag grabbig nu också? Bara för att jag gillar boubondrinkar och cocktails? Och är min man tjejig för att han älskar Piña Colada och gärna tar en Baileys? Har vi inte kommit längre än så?
Jag tycker dessvärre att detta fenomen blir allt vanligare. På drinkkurs i går i anrika Metropol Palais kändes det som att kursledarna också var hämtade direkt från 1927. Det var ingen ände på tjatet om vad som var anpassat till kvinnorna. När de ställde fram den godaste whiskeydrinken (”grabbig”) hade jag lust att svepa den på ren trots.
I veckan ringde också en PR-byrå och bad mig testa Cardhu whisky efter att ha skickat meddelandet: Kvinnlig whisky till Sverige på Internationella kvinnodagen.
Men snälla någon. Hur kan en whisky vara kvinnlig? Om man som jag är en kvinna och gillar whisky, vill man då ha en whisky som är kvinnlig och specialanpassad, det vill säga gjord av någon som tror att alla kvinnor har exakt samma smak, eller en whisky som alla tycker är ofantligt god?
Kvinnlig whisky.
Jag kan räkna upp hur många exempel som helst, bara i min bekantskapskrets, där män gillar sött och kvinnor gillar starkt. Kan vi inte alla det? Eller känner dessa bartenders, producenter och PR-personer inga andra människor? Tror någon på allvar att vi föds med kvinnliga och manliga smaklökar och att en smak stämmer in på alla av samma kön.
Det vore så himla befriande att slippa höra en enda grej till om kvinnosmaken. Kom igen nu alla. You can do it! Hej 2014!
Exakt Malin! Jag blir också så matt av sådant snack, som du vet. Tjejöl har jag även drabbats av – sicken bullshit.
Ja inte känns det 2014?
Fram för könlösa drycker!
Ja verkligen… Höll på att gå igång på en stackars vinproducent som inte visste bättre när jag var nere i Tyskland på vinmässa i veckan. Jag förstod verkligen inte vad det var som gjorde ett halvsött, enkelt vin med rosa flaska mer lämpat för mig som tjej. Tala om att säga till oss att vi inte har smak och inte kan förstå de ”svåra” grejerna. Knappast ett vin jag lär rekommendera…
Men, med risk för att bli missförstådd och därmed hängd – Kan man inte tolka grabbig och kvinnlig på andra sätt? Eller ska de döpas om till rå+tuff+stark+smakstark+testosteronstinn+högalkoholhatig och förfinad+mjuk+söt+vänlig+hormonstyrd+lågalkoholhaltig – Gör det nåt? Det behöver väl inte tolkas som könsfrågor idag, nuförtiden? 😉
Med risk för att jag har missförstått dig.
Hur kan man tolka manligt och kvinnligt som något annat än förutfattade könsroller? Som sällan stämmer.
Läs gärna Ericas inlägg ovan. Exakt den sortens fördomar är det som går mig på nerverna. En dryck är stark, söt, svag, god, läskande etc. Det finns ingen anledning att utgå från att män/kvinnor har exakt samma smak.
Varför inte döpa om de till rå+tuff+stark+smakstark+högalkolholhaltig? Som Malin skriver, vad är det som gör de egenskaperna manliga? De beskriver dessutom smaken bättre, utan att bidra till ett fortsatt ojämlikt samhälle. Visst, det kan tyckas vara en simpel, ganska obetydlig sak i könsfrågan, men nånstans måste man börja.
Jag var där och reagerade också på hur de hela tiden pekade ut manligt och kvinnligt. Fullkomligt och hopplöst onödigt!
Hoppas att whiskyn smakade! 🙂
Whiskyn smakade fint!
Jag har varit där efteråt och helt sluppit pratet om manligt och kvinnligt. Jag ska faktiskt dit nu snart!
Bra skrivet, Malin. Själv gillar jag allt från rökig 60-procentig maltwhisky till mild och gräddig Amarula. Vad jag väljer beror helt på sammanhanget (före eller efter maten, vad det är för mat osv) och jag har aldrig förstått vad detta har med manligt och kvinnligt att göra. Dock rätt kul när man får grabbarna grabbs i fina baren att tystna och stirra genom att beställa någon vällagrad specialwhisky…