Skämsmat 1: snabbkaffe
Här på Allt om Mat har vi ofta diskussioner om så kallad skämsmat. Som att vissa beställer kebabpizza med banan på, men inte utan skam.
Jag erkände att jag älskar smörgåstårta redan för 13 år sedan, då jag började jobba här, och då var det en stor skam! Tydligen. Det åt man bara på begravningar och 70-årskalas, sa redaktionschefen barskt. Men så öppnade Smörgåstårteriet och skammen var som bortblåst.
Men nu till dagens skämsmat: Snabbkaffe. Jag tror det började med att vi fick hit en gigantisk espressomaskin. Våra vanliga bryggare togs bort och alla drack espresso i tid och otid. Jag gillar inte espresso så mycket och i saknaden av bryggare började jag göra stora glas med snabbkaffe istället.
Jag brukade brygga med melittafilter i kaffepanna hemma, men så flyttade jag ihop med min man som gjorde pressokaffe. Det är jag inte heller galen i. Så det blev snabbkaffe även hemma. När vi skaffade stuga tog vi aldrig med någon bryggare eller pressokanna utan har kört på snabbkaffe där från dag ett. Till slut vänjer man sig liksom med smaken så pass att man tycker att ”riktigt kaffe” smakar lite skumt? Inte alls lika runt och trevligt utan beskare och syrligare…
Ja. Så långt har det alltså gått! Men inte utan skam.
Nu kommer Nescafé med ett nytt snabbkaffe: Gold crema. Det är finmalet och påminner mycket om deras Espresso på 100% arabica. På det nya kaffet står inte vilka bönor som används eller hur man gjort för att det faktiskt ska bli en rejäl crema på kaffet. Men det blir det! Det passar för den som gillar espresso eller latte. Lätt att överdosera då det är så finmalet, men helt ok smak tycker jag. Jag kommer ändå att fortsätta köpa det vanliga Nescafé lyx. Pris för Gold crema är ca 45 kronor.